Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Säästäminen nyt vaarantaa kymenlaaksolaisten hyvinvoinnin

Seuraamme huolestuneina keskustelua Kymsoten talousarviosta. Siinä kuntajohtajat ja -päättäjät vakuuttelevat, ettei Kymsoten lisärahantarve tälle ja ensi vuodelle käy päinsä. Me vihreät ehdokkaat emme ole hämmästyneitä, sillä Kymsoten ilmoittamista numeroista kävi ilmi jo kesäkuussa 2021 lisärahantarve.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen on lakisääteinen velvollisuus. Kuntien päättäjät ovat määritelleet Kymsotea perustettaessa ja kehitettäessä palvelujen laatu- ja laajuustasot, joita Kymsote toteuttaa. Päätetyn tason turvaaminen tulevaisuudessa tarkoittaa palvelujen tuottamisen realistista resursointia. Tämän Kymsote on tuonut esille.

On turha kiukutella. Kuntapäättäjät ovat palvelutason määritelleet. Kymsotessa rahat on käytetty näihin palveluihin, ja lisärahantarve muodostuu palveluista, pandemian hoidosta ja hoitovelasta. Jos säästöjä vaaditaan, on turha sitten valittaa, jos Kymsote toteuttaa säästöt supistamalla esimerkiksi palvelupisteiden määrää. Jos palveluihin ei anneta tarpeeksi rahaa, niitä pitää karsia.

Jos kuntapäättäjiä epäilyttää lisärahan myöntäminen, he voivat vaatia erityistilintarkastusta rahankäytöstä. Emme usko, että mitään väärää tulisi ilmi. Lisäksi hyväksymme täysin 400 euron satsauksen työntekijöiden hyvinvointiin, mitä Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka päivitteli.

Satsaus on koronakiitos ja ennaltaehkäisee uupumista. Korona-aikana työntekijät ovat hoitaneet sekä omat työnsä että joustaneet, venyneet ja työskennelleet uusien haasteiden ja paineiden alla. Niin he tekevät jatkossakin. Korona-lisät eivät ole turhia.

Kuntia houkuttelee eurojen säästäminen. Pitää kuitenkin muistaa, että Kymsote-rahat vuosille 2021 ja 2022 muodostavat laskennallisen esimerkkitason hyvinvointialueelle valtiolta myöhemmin tuleville budjeteille. Jos nyt säästämme, se näkyy alueen asukkaiden tulevien vuosien sote-palveluissa.

Vaadimme, että kunnat toimivat järkevästi ja budjetoivat riittävät resurssit ensi vuodelle. Alibudjetointi johtaisi siihen, ettei palvelutasoa voida ylläpitää tulevaisuudessakaan. Järkevä budjetointi turvaa hyvinvointialueen laadukkaita ja kattavia palveluita. Kun kunnat perustivat Kymsoten, näiden palvelujen taso päätettiin. Pidetään siitä kiinni!

Vihreät aluevaaliehdokkaat

Katja Andrejev, Hamina; Simo Haapalehto, Hamina; Markus Heikkinen, Kotka; Tommi Iivonen, Kotka; Jorma Jack, Kotka; Ritva Jukkara-Lyytinen, Kotka; Sakari Kainulainen, Hamina; Eero Koivisto, Kotka; Jaana Lehtilä, Kouvola; Sari Leppänen, Pyhtää; Eeva Linkola, Kotka; Raimo Oksala, Kotka; Petri Pietiläinen, Kotka; Hanna Pikka, Kotka, Michael Pounds, Kotka; Erja Vanhala, Kouvola