Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yle paljasti järkyttäviä asioita kehitysvammaisen pojan kohtelussa – valvonta on pettänyt totaalisesti

Ylen paljastamat vakavat epäkohdat kehitysvammaisen pojan hoidossa ovat järkyttäviä. Ylen uutisen mukaan Mehiläisen omistamassa asumispalveluyksikössä Hämeenlinnassa alaikäistä vammaista on pahoinpidelty useaan otteeseen. Lisäksi hänet on teipattu ja sidottu kiinni.

Ylen uutisessa kerrotaan, että autismista kärsinyttä lasta on sidottu lainvastaisesti yli viiden vuoden ajan. Tämä on tapahtunut siitä huolimatta, että yksikön toimintaa on valvottu ja tarkastettu säännöllisesti.

Valviran ja Hämeenlinnan kaupungin tarkastajat olivat kehottaneet yksikön johtoa kiinnittämään huomiota asiakasturvallisuuteen. Lisäksi mahdollisista pakkotoimista kuten sitomisista piti tehdä ilmoitus aluehallintavirastoon.

Surullisinta Hämeenlinnan tapauksessa onkin se, että vammaisen lapsen epäinhimillinen kohtelu sai jatkua vuosikausia viranomaistarkastuksista ja niissä havaituista epäkohdista huolimatta. Juttuun haastateltu Valviran ylitarkastaja Sari Vuorilampi pitää pojan kohtelua täysin epäinhimillisenä.

Uutisessa kerrotaan myös, että palveluyksikössä työskennellyt nainen sai kaksi vuotta sitten tuomion pahoinpitelystä. Hän oli lyönyt autistista poikaa kahdesti kasvoihin. Tuomittu nainen ei enää työskentele palveluyksikössä. Jutun mukaan poikaa ovat pahoinpidelleet muutkin kuin käräjille joutunut nainen.

Suomalaisen hyvinvointivaltion arvoa on usein kehuttu sillä, että se pitää huolen apua tarvitsevista. Isossa kuvassa niin on ollutkin, mutta sinisilmäisyyteen ei ole varaa. Vanhustenhoidon ongelmista on uutisoitu paljon. Korjaavia toimiakin on tehty.

Kehitysvammaisten ihmisten ääni ei välttämättä kuulu. Siksi heidän hoitamistaan on valvottava tehokkaasti. Mehiläinen pyysi toimintaansa anteeksi. Se kertoi sisäisen valvontansa pettäneen. Ikävä kyllä myös viranomaisvalvonta on ollut leväperäistä.

Yhteiskunta on pojalle ja heidän omaisilleen velkaa asioiden perinpohjaisen selvittämisen. On selvää, että tutkintaan on liitettävä myös rikosoikeudellinen tarkastelu. Niin vakavista asioista on kysymys. Sen jälkeen on vastuun ottamisen aika.