Lukijalta: Kymsoten koronaoireet – Kuntaosuuksiin vaadittu korotus ei terveydenhuoltoa pelasta

Kymsote sanoo, ei ole rahaa. Kaupunki sanoo, ei ole rahaa. Kymsote ottaa ne rahat Kouvolalta, koska lakisääteiset palvelut on tuotettava. Näin se menee ensi vuonna ja Kouvola vikisee.

Julkisen terveydenhuollon pitäisi olla se perälauta, joka meidät lopulta maksukykyyn katsomatta hoitaa. Terveydenhuolto on kuitenkin kusessa, osin koronan takia. Kaikki sen tietävät. Alaspäin on menty ja vauhdilla.

Kuntaosuuksiin vaadittu korotus ei terveydenhuoltoa pelasta, eikä sekään, että moni jätti pandemian aikana hoitoon menemättä. Tätä eivät ratkaise uudet organisaatiot, hyvinvointialueet tai johtajia houkuttelevat palkat. Paitsi, jos johtajiin iskee se ihme, taivaan lahja, että orkesteria aletaan johtamaan loistavasti.

Ei auta myöskään palvelupisteiden karsiminen. Ainakaan sairaita, jos heidät laitetaan ajamaan sadoilla autoilla keskitettyihin palveluyksiköihin, sen sijaan että lääkäri ajaisi potilaiden luo. Esimerkiksi Voikkaalle, Jaalaan tai Elimäelle. Siinä teille hiilijalanjälkeä ja nokisia varpaita.

Ainut mahdollisuus hallinnon perkaamisen lisäksi on se, että valtio tulee kustannuksissa vastaan ja että hoitavia käsiä arvostetaan. Korona-aika osoitti, että työntekijään voi luottaa. Nyt on Kymsoten vuoro osoittaa, että työnantajaan voi luottaa, sillä on pestoomarkkinat. Näin laajaa alanvaihtoa ei ole tapahtunut koskaan. Pandemiasta se lähti.

Kaikesta karuudesta huolimatta aluevaalit ovat ratkaisevat vaalit terveyden ja talouden kannalta. Heti kun kunta tai kaupunginosa tyhjenee omista edustajista, huonosti käy ja palvelut viedään. Näin kylmää matematiikka se on. Siksi kouvolalaisen kannattaa äänestää aluevaaleissa.

Ukko Bamberg ,

kaupunginvaltuutettu (ps)

Kommentoi