Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kristittyjen vainot ja vaikenemisen kulttuuri

Meillä täällä Suomessa ja yleensäkin Euroopassa on totuttu siihen, ettei kristittyjä suuremmin ahdistella tai vainota uskonsa tähden. Pitkä kristinuskoon pohjautuva kulttuuri on taannut sen.

Mutta kun katsomme asiaa laajemmin, huomataan että muualla kuten Afrikassa ja Aasiassa tilanne on aivan toinen. Jeesuksen seuraaminen voi maksaa paljonkin – jopa marttyyriuteen asti.

Näistä asioista ei paljon julkisuudessa puhuta. Vain jotkut harvat tahot kuten Open Doors ja Marttyyrien Ääni korottavat äänensä vainottujen puolesta. OD-järjestön edustaja kävi kirkolla marraskuussa puhumassa asiasta. Hän kertoi karun totuuden: järjestön keräämien tietojen mukaan maailmassa ainakin 340 miljoonaa kristittyä kokee vakavaa vainoa ja syrjintää.

Järjestöllä on Top 50 -lista maista, joissa vainoa esiintyy eniten. Kärjessä on Pohjois-Korea. Siellä kristityksi paljastuminen merkitsee kuolemantuomiota. Kristitty katsotaan poliittiseksi rikolliseksi, ja hänet viedään työleirille ellei häntä surmata heti.

Kakkosena listalla on Afganistan ja sen jälkeen muita muslimivaltioita, kuten Somalia, Libya ja Pakistan.

Sijalla 10 on Intia, hindulainen valtio. Toinen jättiläisvaltio, Kiina, on sijalla 17. Kristittyjen vaino ja valvonta on viime vuosina vain lisääntynyt, mutta siitä huolimatta Kiinan kirkko jatkaa kasvuaan.

Tässä vain muutama maa näytteeksi vainosta, jonka laajuus maailmalla on käsittämätön. Herääkin kysymys, minkä takia kristityssä Suomessa nämä uutiset melkein tyystin sivuutetaan – aivan kuin kyse olisi tabusta. Samaa pohdiskelee Open Doors -järjestön edustaja, joka sanoi kirkolla, että asiasta on vain joitakin arveluja.

Minun arveluni on se, että nuo ulkomailla tapahtuneet kristittyjen surmaamiset, kidutukset ja kirkkojen polttamiset kuulostavat vain hyttysen ininältä suomalaisten korvissa, kun täällä koti-Suomessa vasta hirveitä tapahtuu; jatkuvat myrskyt vesilasissa ovat vieneet meiltä suhteellisuudentajun.

Esko Halme, Kouvola