Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päätös lääkärikopterin tukikohdasta ei ole Finnhemsin tehtävä – Yhtiön mukaan rahoitus tukikohdalle saatiin vasta viime vuoden syksyllä

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritukikohdan sijoituspaikkapäätöstä on viime kuukausina ruodittu runsaasti julkisuudessa. On ymmärrettävää, että tukikohta herättää mielenkiintoa alueella. Useat tahot tuntuvat kuitenkin tekevän sijoituspaikka-asialla politiikkaa – tuntematta tukikohtien toiminnan arkea tai niiden perustamisessa huomioon otettavia asioita.

Suomen lääkäri- ja lääkintähelikopteritoiminnasta vastaavalla Finnhems oy:llä on tukikohdan sijoituspaikka-asiassa toteuttava rooli. Finnhems tuottaa päätöksentekijöille arvioita siitä, miten ja millä kustannuksilla lääkärihelikopteritoiminnan toteuttaminen olisi mahdollista Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Päätöksenteko etenee sosiaali- ja terveysministeriön johdolla.

Toisin kuin Kouvolan Sanomat pääkirjoituksessaan 8.12. väittää, Finnhems ei ole sijoituspaikka-asiaa politisoinut, päinvastoin. Finnhemsin ydintehtävä on toteuttaa laadukasta ja yhdenvertaista lääkärihelikopteritoimintaa osana muuta ensihoitoa, yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa. Aluepolitiikka ei kuulu Finnhemsin rooliin.

Linjauksia ja valmisteluita tukikohdan perustamiseksi on tehty jo vuosien ajan, mutta hankkeeseen ei toden teolla ole voitu ryhtyä ilman rahoitusta. Finnhems sai rahoituksen tukikohtien perustamiseen vasta vuosi sitten lokakuussa 2020. Siitä lähtien olemme edistäneet hanketta, selvittäneet edellytyksiä tukikohdan turvalliselle ja vaikuttavalle toiminnalle sekä neuvotelleet ja hakeneet ratkaisuja alueen muiden toimijoiden kanssa.

Utin lentokentällä on vilkasta laskuvarjohyppytoimintaa, Museovirasto on luokitellut alueen kulttuuriperintökohteeksi ja alue on pohjavesialuetta. Muun muassa nämä ovat täysin Finnhemsistä riippumattomia olosuhteita, jotka tukikohdan perustamisessa Uttiin tulee ottaa huomioon. Olosuhteista ja asian politisoitumisesta johtuen Kaakkois-Suomen tukikohdan perustaminen ei ole päässyt etenemään samassa tahdissa kuin samaan aikaan aloitettu Pohjanmaan tukikohtahanke. Emme ole vitkutelleet valmistelussa tai etsineet turhia syitä kummankaan paikkakunnan puolesta.

Kumpikaan paikkakunnista – Kouvola tai Lappeenranta – ei ole toiminnan tavoitteiden kannalta joko ainoa oikea tai yksiselitteisen väärä valinta. Lääkärihelikopteritukikohtien sijoituspaikkoja arvioitaessa ei tule huomioida aluepolitiikkaa tai kunta- ja sairaanhoitopiirien rajoja. Sen sijaan tarkastelun kohteena ovat muun muassa turvallinen ja operatiivisesti tehokas lentotoiminta, lääkäriauton hälytysajoreitit, lentoesteet ja lentopaikan lähestymissektoreiden toteutettavuus, polttoaineen säilytys, lupa-asiat ja ympäristöriskit, tavoitettava väestö ja potentiaaliset tehtävät, tehtävä- ja potilasvirtojen suunnat ja rakentamisen sekä verovaroin kustannettavan toiminnan kustannukset.

Päätöksestä uuden tukikohdan toiminnan täysimääräiseen aloittamiseen kuluu vielä paljon aikaa. Monia hankkeen vaiheita ei ole mahdollista nopeuttaa. Finnhems ei tee tukikohtapäätöstä. Kaakonkulman asukkaat voivat kuitenkin olla varmoja siitä, että lopullisen päätöksen tultua pyrimme etenemään tukikohdan perustamisessa mahdollisimman ripeästi.

Jari Huhtinen

toimitusjohtaja

Finnhems Oy