Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kovalle koronalinjalle on nyt kysyntää

Koronapolitiikan tuulet puhaltavat nyt myötäisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.). Kiuru on pitkin matkaa puhunut mahdollisimman tiukkojen koronatoimien puolesta, jopa tiukemmista kuin mitä terveysviranomaiset ovat suosittaneet. Epidemiatilanteen heikennyttyä selvästi hän saa hehkutusta jämäkkyydestään ja ennakointikyvystään.

Saman aikaan soraäänet pääministeri Sanna Marinia (sd.) kohtaan lisääntyvät. Tyytyväisyys Marinin koronaepidemian hoitoon on Helsingin Sanomien tekemän gallupin mukaan vähentynyt kymmenen prosenttiyksikköä.

Suosion laskun taustalla on juuri gallupin edelle osunut Marinin epäonninen yökerhokäynti. Hän sai siitä kansainvälisestikin kuraa niskaansa. Marin pyysi myöhemmin anteeksi.

Tyytyväisyys johtavien poliitikkojen toimiin on vaihdellut koronatilanteen mukaan. Kautensa aluksi koronapääministeriksi päätynyt Marin puhui aluksi korostetun asiallisesti. Epävarmuuden keskellä tämä selkeys ja konemaisuus vetosi suomalaisiin ja toi turvallisuuden tunnetta. Se myös toimi selvänä viestinä muuttaa käytöstä ja rajoittaa kontakteja.

Kun syksyllä epidemiatilanne näytti kääntyvän hyväksi, Marinin viesti muuttui. Tässä vaiheessa pääministeri totesi lempeästi, että on aika elää ja nähdä ihmisiä. Tämä lausunto jäi elämään. Vaikka epidemia on nopeasti pahentunut, pääministerin oma esiintyminen julkisuudessa ja yökerhossa juhliminen puhuvat samaa kieltä.

Tavallisen talliaisen kannalta on ahdistavaa, jos yhteiskunnan eri toimijat huutelevat eri asioita.

Tässä tilanteessa on helppo vastaanottaa Kiurun selvä viesti: rokotuksiin vauhtia kaikilla keinoin ja rajoitukset päälle. Ainakin joku nyt antaa selviä ohjeita.

Vasta historia näyttää, mikä koronan hoidossa oikeasti on ollut oikein.

Varovaiseen linjaan on helppo yhtyä juuri nyt, kun tuoreiden tietojen mukaan omikronmuunnos leviää kolminkertaista vauhtia nykyiseen deltavarianttiin verrattuna. Samaan aikaan totta on myös, että ihmiset aikovat edelleen jouluna matkustella pitkin ja poikin.