Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kouvolan Pallonlyöjät on leikannut pelaajapalkkioitaan, ja siitä huolimatta joukkue on pelannut koronan varjossa loppuotteluissa molempina vuosina

Kouvolan Pallonlyöjät joutui viime heinäkuussa teettämään pesäpallostadionille lisää mainosaitaa kesken sarjakauden, koska kaikki myydyt mainokset eivät mahtuneet mainosrakenteisiin. Tämä antoi jo viitteitä siitä, että Superpesiksen viime vuosien kestomenestyjä tekee seuran kaikkien aikojen myyntiennätyksen.

Ilmiö on kiinnostava, sillä yleisen käsityksen mukaan koronakurimuksen keskellä yritykset ovat sulkeneet urheiluun suunnatut rahahanat. Sitkeällä ja ihmisläheisellä myyntityöllä KPL on pitänyt hanat auki. Samalla seura on karsinut kuluja joka paikasta.

KPL:llä oli taloudellisesti erittäin hankalaa vuosina 2011–2014. Kun seura sai sen jälkeen taloutensa oikenemaan, tuli uusi kolaus. Verottaja haki seuraa konkurssiin vuonna 2018.

Tällä hetkellä kouvolalaisseuran tilillä on rahaa enemmän kuin sillä on velkaa. Muutos parempaan on tapahtunut hämmästyttävän nopeasti. Yleensä urheiluseuratoiminnassa siivotaan vanhoja jälkiä pitkään. Sen sijaan KPL näyttää päässeen tasapainoon laihoissa ja lihavissa vuosissa.

Yleisömäärässä mitattuna KPL on ollut vuosikausia Kouvolan urheiluelämässä kesälajien kuningas. Siitä ei ole seuralle kuitenkaan automaattisesti hyötyä, sillä pääsarjaseurat KooKoo, Kouvot ja KPL käyvät sponsorieuroissa samoilla apajilla Kouvolan ja Kymenlaakson verrattain pienellä markkina-alueella. KPL:llä kotinurkkien ulkopuolelta tulevien tukirahojen osuus on vain 4–8 prosenttia.

Koronan aikana on esitetty toive, että pandemia ja sitä seurannut uusi normaali saisivat vaikuttaa huippu-urheilun järjettömäksi paisuneeseen rahavirtaan. Tähdille maksettavien palkkioiden järkevyyttä pitää miettiä tarkasti, koska tulot ovat aiempaa tiukemmassa. KPL on leikannut pelaajapalkkioitaan, ja siitä huolimatta joukkue on pelannut koronan varjossa loppuotteluissa molempina vuosina.