Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mielenterveysongelmien ehkäisyyn on löydettävä resursseja – Myös työnantajien on kannettava vastuunsa

Mielenterveyden ongelmat, etenkin nuorten, ovat olleet kasvussa jo pitkän aikaa. Mielenterveysongelmien vuoksi eläkkeelle siirtyneiden nuorten määrä on yli kaksinkertaistunut viimeisen 16 vuoden aikana. Kehitys on hälyttävä.

Mielenterveyden häiriöt ovat olleet myös suurin syy sairauspoissaoloihin jo vuodesta 2018.

Mielenterveysongelmissa varhainen apu on erityisen tärkeää. Pitkä väli avun hakemisen ja sen saannin välillä vaikeuttaa tutkitusti ihmisen toipumista.

Mielenterveysongelmille on tyypillistä se, että mitä vakavammiksi ne pääsevät, sitä pidempään toipuminen vie. Pahimmassa tapauksessa työkyky voi mennä vuosiksi.

Yhä useampi uupuu työelämässä. Yksinkertaiset työt, joissa ei tarvitse moniosaamista, ovat hyvin pitkälti uhrattu tehokkuuden alttarille.

Vaihtoehtoja ei ole: joko kestät hektistä työelämää tai sitten et. Tämä tehokkuuden vaatimus on ymmärrettävää, mutta työnantajien tulisi yhä vahvemmin kantaa vastuunsa tiukentuneen työelämän aiheuttamien jaksamisen ongelmien ehkäisyssä. Työntekijöillä tulisi olla paremmat mahdollisuudet keventää omaa työtään, ennen kuin päädytään työkyvyttömyyteen.

Ironista kyllä, etenkin hoiva-alalla ollaan uupuneita.

Mielenterveysongelmien ympärillä on edelleen valitettava stigma, vaikkei asia eroa muista työkyvyttömyyttä aiheuttavista ongelmista.

Tässä meillä on töitä kaikilla.

Jani Hellberg

Aluevaaliehdokas (sd.), Keltakangas, Kouvola