Lukijalta | Yllättävät tahot ovat löytäneet toisensa

Jokainen meistä joutuu muodostamaan oman näkemyksensä siitä, kuinka koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen tulee suhtautua. Kolumnissaan (KS 29.12.) Anita Oertel arvelee, että meidän olisi demokraattisessa yhteiskunnassa pystyttävä luottamaan asiantuntijoihin ja poliitikkoihin. Periaatteessa tähän voi yhtyä.

Ajattelevalle ihmiselle ongelmaksi nousee kuitenkin se, että poliitikot käyttävät päätöksissään vain yhtä linjaa edustavien asiantuntijoiden mielipiteitä. Koulutukseltaan yhtä päteviä asiantuntijoita sensuroidaan, mikä herättää monissa kansalaisissa epäluuloa virallisia suosituksia kohtaan.

Oertel syyllistyy mielestäni hieman älylliseen epärehellisyyteen, kun hän kirjoittaa että ”rokotevastaisuus ei ole mitään uutta”. Koronarokotuksia ei todellisuudessa vastusta mikään yleisesti rokotevastainen joukko. Vastustuksen syy on aivan muualla.

Tärkein syy havaintojeni mukaan on pelko koronarokotteiden haittavaikutuksista. Niiden lakaiseminen maton alle on pelkästään ärsyttävää.

Toinen syy on rokotteiden tehon jääminen kauas lupauksista. THL on toista vuotta perääntynyt alkuperäisistä tehokkuuslupauksistaan, antanut uusia lupauksia, ja sitten taas perääntynyt niistäkin. Alussa luvattiin, että rokote antaa hyvän suojan ja estää tartuttamasta muita. Sitten myönnettiin, etteivät lupaukset pidä paikkaansa.

Viimeinen lupaus on ollut se, että vaikka rokotteet eivät estä tartuntoja ja tartuttamista, ne estävät vakavan sairastumisen. Enää ei sekään pidä täysin paikkaansa.

Oertel kirjoittaa, kuinka tilanne on saanut antroposofit – joita pidetään filosofeina ja kanssaihmisten hyväksi toimivina – marssimaan nykyistä koronapolitiikkaa vastaan äärioikeiston kanssa. Hän kirjoittaa myös samalla asialla olevasta querdenker-ryhmästä, johon kuuluu entisiä vihreitä ja vasemmistolaisia.

Yllättävät tahot ovat löytäneet toisensa yhteisen asian nimissä. Ehkäpä väärässä eivät siis olekaan pakkokeinoja vastustavat ihmiset, vaan pakotepolitiikka.

Jouni Suninen

Aluevaaliehdokas (kd. sit.), Kouvola