Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pandemian lisäksi on muitakin huolenaiheita

Koronaan liittyvän tiedottamisen lisäksi on monia asioita, jotka eri puolilla Kouvolaa ovat viime vuoden lopulla hämmentäneet asukkaita. Yksi on kaukolämmön, käyttöveden, jäteveden, hulevesien ja eri liittymismaksujen ennakoitua suurempi hinnankorotus.

Hämmennystä on aiheuttanut myös Kymsoten kiinteistökauppa, jossa on ostettu 1,1 miljoonalla eurolla 1909 valmistunut entinen pankkikiinteistö. Samaan aikaan ollaan myymässä ja lakkauttamassa toimintoja omista lähipalveluja tuottavista kiinteistöstä, ja lisäksi on puhuttu, että siirryttäisi vuokratiloihin sote-palveluissa.

Useissa yhteydenotoissa on hulevesiviemäröinti ja siihen liittyvät maksut puhuttaneet kuntalaisia. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki tuli voimaan 1.9.2014. Lain mukaan hulevesien hallinta kuuluu kunnalle eikä vesilaitokselle, joten lakimuutos sisältää uusia tehtäviä kunnille.

Tällä hetkellä käyttö- ja jätevesimaksujen korotukset pitävät sisällään hulevesien käsittelymaksuja, jotka sinne eivät kuuluisi, ja tämä omalta osaltaan on tuonut korotuspaineita. Tosin materiaali ja sähkön hinnan korotukset vaikuttavat käyttö- ja jäteveden hintaan.

Hulevesimaksut pitää perustua tuottamisperiaatteeseen, eikä siihen, että kun verkosto rakennetaan, niin siihen on liityttävä. Kouvolassa on oma erityinen tapa tulkita lakia. Lupalautakunnan lakkauttaminen oli virhe. Nyt esimerkiksi toimielin, joka pakottaa hulevesiverkostoon liittymisen, päättää myös vapautuksen myöntämisestä.

Kaupunginvaltuusto päätti ohjelman, jolla kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia parannetaan oman asuinalueen sekä verovaroin saatavien palvelujen mielekkäästä saannista. Ohjelma kääntyikin kuntalaisia vastaan.

Kuulemismenettelyä rikotaan, ja viranhaltijoille on annettu hankinta- ja sopimusoikeuksia, jotka eivät ole kuntalaisten mieleen. 40 metrin antennitornin rakentaminen puistoalueelle Kymijoen rantaan on hyvä esimerkki siitä, miten kuntalaisten mielipiteitä arvostetaan.

Anssi Tähtinen

Aluevaaliehdokas (sd.)