Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aluevaaleissa päätetään myös pelastusasioista

Aluevaalien ympärillä käytävä keskustelu tuntuu pyörivän erityisesti sote-asioiden ympärillä, etenkin sanan jälkimmäisen tavun eli terveydenhoidon teemoissa. Tämä on toki ymmärrettävää, liittyyhän ylivoimaisesti suurin osa tulevien hyvinvointialueiden budjetista näihin palveluihin.

Unohtaa ei kuitenkaan pidä että tulevat alueet päättävät myös palo- ja pelastustoimen asioista maakunnassamme. Pelastustoimi on niitä palveluita joiden osalta jokainen toivoo että ei koskaan joutuisi niitä käyttämään, mutta silloin kun tarve tulee eteen ovat nopeus, toimivuus ja tavoitettavuus ykkösasioita.

Pelastustoimen osalta tilanne maakunnassamme on tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Jotta näin olisi tulevaisuudessakin, haluamme että riittävä rahoitus turvataan jatkossakin. Tarkasteltaessa tämänhetkistä rahoitusta joka tulee siirtymään hyvinvointialueille on siitä pelastustoimen kuluja noin 3 prosenttia. Kymenlaaksossa osuus on tätäkin pienempi; tuo kertoo että meillä alan palvelut on jo järjestetty kustannustehokkaasti mutta kuitenkin toimivasti.

Erityisen huomion haluamme kiinnittää sopimuspalokuntiin. Yli puolet kymenlaaksolaisista asuvat alueella jossa lähin pelastustoimen yksikkö on sopimuspalokunta.

Näissä huoli tulevaisuudessa kohdistuu etenkin toimitiloihin. Osa omistaa ne itse, osalla omistaja on kunta. Katsommekin että näille on löydyttävä riittävä rahoitus alueilta jatkossakin.

Yhdistyspohjalta toimivat sopimuspalokunnat toki harrastavat myös omaa varainhankintaa, mutta ei voi olla niin että tällä rahoituksella joudutaan täydentämään julkisiin palveluihin käytettäviä varusteita.

Ei, nämä pitää olla käytettävissä muuhun tärkeään mitä nämä palokunnat hoitavat kuten esimerkiksi nuorisotyöhön. Tämän lisäksi on huolehdittava että sopimuspalokunnat pääsevät valmisteluvaiheessa lausumaan näkemyksensä niitä koskettavissa asioissa.

Pidetään tulevaisuudessakin huolta että meillä on pelastustoimen yksikköverkko joka takaa turvallisen asumisen kaikille kymenlaaksolaisille.

Sami Porkka, Lasse Siukkola, Kyösti Skippari

Keskustan aluevaaliehdokkaita Kymenlaaksossa.