Lukijalta | Sydämen asiana ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten hoivaan tarvitaan nyt kiireesti lisäpanoksia. Ikäihmisten ja muistisairaiden määrä kasvaa ja hoivapaikkoja ajetaan Kymsoten toimesta alas. Suunta on täysin väärä ja epäinhimillinen.

Olen pitkän poliittisen urani aikana toiminut sekä ikäihmisten lautakunnan varapuheenjohtajana, että sote-palvelut sisällään pitävän aikuisväestön lautakunnan puheenjohtajana ja nähnyt ikääntyvän väestön hoidon kasvavan tarpeen. Taistelin jo tuolloin hoivapaikkojen lisäämisen ja joustavampien lääkäriaikojen puolesta.

Kirjoituspöydän ääressä on helppo puhua prosenteista ja vetää rukseja hoitopaikkojen päälle. Todellisuudessa tehostetun palveluasumisen paikkoihin jonot ovat olleet alueellamme jo vuosia yli lain salliman ajan. Siksi erityisesti nyt, ehdoton EI lakkautuksille! Vanhuksia ei pidä säilöä yksin turvattomana kotiin tai palveluasuntoon.

Eikä kriisissä oleva kotihoito riitä korvaamaan tehostettua palveluasumista, missä hoitoa ja hoivaa on tarjolla aina 24/7. Tehostettu palveluasuminen on myös sairaalahoitoa ja ambulanssikyytejä edullisempaa eli taloudellisesti kannattavampaa.

Lisäksi lähiaikoina on lakkautettu ikäihmisille virkistystä tuovia päiväkeskustoimintoja kevyin perustein. Miksi? Juuri näitä ja muita matalan kynnyksen ennalta ehkäiseviä ja edullisia toimintoja tulee pitää yllä, eikä lopettaa.

Koko sote-palvelujen saatavuus, alkaen puhelinpalvelusta lääkäriaikoihin ja hoivaan pääsyyn, on saatava nykyistä nopeammaksi ja joustavammaksi. Erityisesti ikäihmisten hoiva-asiat on tulevassa aluevaltuustossa laitettava pikaisesti kuntoon!

Tähän työhön ei pelkkä into riitä, vaan tarvitaan kokemusta ja kokonaisuuksien hallintaa sekä hyvää yhteistyökykyä. Tätä työtä olen valmis tekemään.

Sinikka Rouvari

Aluevaaliehdokas (kok.)