Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kouvolan liikuntayrittäjät joutuvat itse arvioimaan, koskeeko päätös tilojen sulkemisesta heidän toimintaansa – Sekava tilanne lietsoo koronaväsymystä

Kouvolalaisten liikkujien ja yrittäjien on hyvin vaikea pysyä perillä siitä, mitä paikkoja Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiistaina ilmoittama sulkupäätös koskee. Avi ilmoitti, että tietyt Kymenlaakson ryhmäliikunta-, harrastus- ja virkistystilat pannaan kiinni torstaista alkaen kahdeksi viikoksi. Jotkut ymmärsivät päätöksen niin, että lähes kaikkien liikuntapaikkojen käyttö loppuu kuin seinään.

Määräys ei kuitenkaan koske kaikkea liikkumista. Jotkut harrastustilat jäävät edelleen auki koko kansalle. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi keilahallit, ratsastustallit ja ampumaradat.

Lisäksi monia muita paikkoja voi käyttää, kunhan tietyt ehdot täyttyvät. Esimerkiksi padelhallit on määritelty paikoiksi, jotka voitaisiin sulkea tartuntatautilain perusteella. Siitä huolimatta ne pysyvät ainakin toistaiseksi auki. Perusteena on se, että valtaosa asiakkaista on yksityishenkilöitä.

Tartuntatautilaissa lukee, että tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan. Lisäksi suljetuksi määrättyjä tiloja voivat käyttää ohjattuun harrastustoimintaan vuonna 2003 syntyneet ja sitä nuoremmat lapset ja nuoret.

Koronatilanne on jatkunut jo kauan, mutta liikuntatiloja pyörittävät yrittäjät ovat yhä täysin ymmällään. He joutuvat itse arvioimaan, onko toiminta sulun piiriin kuuluvaa. Jos asiasta on epäselvyyttä, avi tekee tapauskohtaisen arvion.

Sulkupäätöksen perustelu on hyvä. Terveysturvallisuudesta on pidettävä huolta. Jos terveydenhuollon kuormitusta on vähennettävä tilojen sulkemisella, ennemmin suljetaan tulkinnanvaraisin perustein kuin ei ollenkaan.

On kuitenkin helppo yhtyä yrittäjien näkemykseen siitä, että tiedottamisen tulisi olla tarkasti yrittäjille kohdennettua. Nyt yrittäjät tankkaavat tietoa aluehallintoviraston nettisivuilta. Kouvolalaiset asiakkaat puolestaan arvailevat, mikä paikka mahtaa olla auki ja mikä ei.

Epätietoisuus lisää koronaväsymystä ja rapauttaa päätöksenteon uskottavuutta.