Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Oppilashuollosta on pidettävä huolta

Vuoden 2023 alusta hyvinvointialueelle siirtyviin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluvat myös oppilashuollon henkilöstöstä koulujen kuraattorit ja koulupsykologit. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ennen nämä kouluissa olevat ammattilaiset, jotka ovat olleet kuntien palveluksessa, siirtyvät hyvinvointialueen palvelukseen.

Koulujen kuraattorit ja koulupsykologit ovat tärkeitä oppilashuollon ammattilaisia. He ovat kouluilla lapsia ja nuoria varten, tukevat ja auttavat heitä elämän eri tilanteissa. Pitkittynyt koronapandemia on jättänyt jälkensä lapsiin ja nuoriin ja heidän pahoinvointinsa on lisääntynyt. Tässä tilanteessa nämä ammattilaiset ovat entistä tärkeämmässä roolissa lasten ja nuorten arjessa koulussa.

Pelkona on, että kuraattorien ja erityisesti koulupsykologien siirtyessä hyvinvointialueelle heidän työpanostaan tultaisiin käyttämään muuhun kuin mitä pitäisi. Näin ei saa käydä. Aluevaltuustossa tulevaisuudessa tulee pitää kiinni siitä, että lasten ja nuorten palveluita ei heikennetä sillä, että oppilashuollon henkilöstöä siirretään muihin tehtäviin. Emme myöskään saa ylikuormittaa näitä ammattilaisia sillä, että heillä on tulevaisuudessa liian suuret oppilasmäärät hoidettavanaan, jolloin tukea ja apua ei välttämättä saada tarpeeksi ajoissa.

Pidetään siis yhdessä huolta lapsista sekä nuorista ja varmistetaan se, että koulujen kuraattorit ja koulupsykologit ovat jatkossakin kouluilla heitä tarvitsevien lasten ja nuorten käytettävissä.

Nina Peltonen

Aluevaaliehdokas (sd.)