Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päättäjät tarvitsevat ymmärrystä muistisairauksista

Nehän on nyt nuo hyvinvointialuevaalit tulossa. Se on saanut meidät muistiaktiivit miettimään, mitä kaikkea se meille muistisairauteen sairastuneille ja meille läheisille merkitsee. Tuli mieleemme, että tietävätkö toiset ikäihmiset vaaleista ja niiden vaikutuksista elämään. On tärkeää turvata yhdenvertaiset, laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä vastata ikääntymisen haasteisiin. Miten saadaan yhteys palveluihin? Onko lähipalveluja? Ihmisiä pitäisi kuunnella, kun palveluja kehitetään. Ennaltaehkäisy ja varhainen tuki on inhimillisesti ja taloudellisesti kannattavaa.

Kun olemme kohdanneet ihmisiä, monet ovat sanoneet, että ihan turha on mennä äänestämään. Hohhoijaa. Me ainakin aiomme äänestää. Postilaatikkoon on tipahdellut melkoinen määrä ehdokaslistoja. Mielestämme päättäjät tarvitsevat ymmärrystä muistisairauksista. Muistisairauksien ennaltaehkäisy ja sairauden varhainen tunnistaminen kannattaa. Ajoissa saatu diagnoosi ja varhainen tuki, neuvonta ja ohjaus edistävät muistisairauteen sairastuneiden ja läheisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Muistisairaus ei ole ainoastaan ikääntyneiden sairaus, vaan se voi kohdata iästä riippumatta kenet tahansa.

Hyvinvointialueet vastaavat muistisairaiden ja läheisten palveluista. Muistiaktiiveina tiedämme miten tärkeää työtä muistihoitajat tekevät. Toivomme, että saamamme hyvä palvelu jatkuisi ja voisimme elää omassa rakkaassa kodissa täyttä elämää. Turvataan oman alueen asiantuntijuus. Turvataan ikääntyneiden palvelut, muistisairaiden palvelut ja vammaispalvelut. Rakennetaan yhdessä muistiystävällinen hyvinvointialue. Menkää ihmeessä ihan porukalla äänestämään.

Haluaisimme lopettaa tämän kirjoituksen Veikko Lavin laulun sanoin: ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen, jokainen elämä on tärkeää.”

Leila Blomerus

Tuula Järvinen

Aune ja Toivo Mielonen

Kymenlaakson Muistiaktiivit