Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hyvinvointialueiden toimivuus voidaan varmistaa vain selkeillä johtamisjärjestelmillä

Sairaanhoitopiirien johtajat ry pitää johtamisjärjestelmien selkeyttä edellytyksenä hyvinvointialueiden toimivuuden, väestön hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden sekä vaikuttavan palvelutoiminnan varmistamiselle. Hallintorakenteiden tehtävänä on tukea tätä perustehtävää sekä palvelurakenteiden ja -toimintojen tarkoituksenmukaista uudistamista.

Itsehallinnolliset hyvinvointialueet eroavat toisistaan niin väestömäärän, väestön palvelutarpeen kuin maantieteellisen laajuutensa suhteen, mutta siitä huolimatta olisi tärkeää, että alueiden valitsemat johtamisjärjestelmien ja palvelutuotannon mallit mahdollistaisivat toimintojen laadun ja kustannusten vertailun jatkossakin.

Hyvinvointialueiden hallinnossa yhdistyvät vaaleilla valittu poliittinen johtaminen ja asiantuntijuuteen perustuva viranhaltijajohtaminen. Poliittisen johtamisen roolina on hyvinvointialueen strategisten linjauksista ja palveluiden järjestämisestä päättäminen. Operatiivisen johtamisen tehtävänä on varmistaa alueen asukkaiden laadukkaat ja saavutettavat strategian mukaiset palvelut sekä muun muassa huolehtia toimivien hoitoketjujen ja uusien palvelumallien kehittämisestä. Selkeä hallinto lisää myös alueen asukkaiden osallisuuden mahdollisuuksia.

Jari Jokela

Puheenjohtaja

Seppo Ranta

Varapuheenjohtaja

Sairaanhoitopiirien johtajat ry