Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ikääntyneiden turvattomuus on kansallinen häpeäpilkku

Tutkimustulokset vahvistavat ikääntyneiden yleisen turvattomuuden kokemuksen lisääntymisen viimeisten 20 vuoden aikana. Eläkeliitto selvitti viime vuonna osana +60-barometriaan 60–90-vuotiaiden suomalaisten näkemyksiä väkivallasta ja rikollisuudesta. Ympäristön väkivallan ja rikollisuuden koki ongelmaksi lähes puolet yli tuhannesta vastaajasta. Turvattomuus on kasvanut 30 prosenttiyksikköä aiemmasta vastaavasta mittauksesta vuonna 1998.

Kaltoinkohtelun seuraukset ovat myös pahimmillaan todella pitkiä. Yle uutisoi 18.1.2021, että väkivallan uhriksi joutunut ikäihminen kärsii fyysisistä vammoista usein loppuelämänsä. Ikääntyneiden kaltoinkohtelu on piiloon jäävää rikollisuutta, johon tulee haluta puuttua nykyistä systemaattisemmin. Menetelmiä ja malleja on olemassa.

Ikääntyneiden turvattomuutta selittävät myös osattomuus digitaalisessa ympäristössä, verkko- ja puhelinmyynnissä tapahtuva taloudellinen hyväksikäyttö sekä liiallinen nuoruuden ihannointi yhteiskunnassa. Samaan aikaan ikääntyneet kokevat omien vaikutusmahdollisuuksiensa kaventuneen ja etteivät heidän näkemyksensä välity päätöksentekoon. Turvallisuus on myös tunne siitä, että tulee kuulluksi ja saa hoidettua omat asiansa itsenäisesti. Tämän päivän Suomessa liian moni menettää tämän tunteen juuri iän myötä.

Irene Vuorisalo

Vanhusasiamies

Eläkeliitto ry