Lukijalta | Kouvolan rakentamisvimma ja sen ilmastovaikutukset

Ilmastonmuutos ja nykyhallituksen pontevat toimet sen perusteella ovat muuttaneet tapaa suhtautua erilaisiin hankkeisiin, esimerkiksi rakentamiseen. Nykyään hiilijalanjälkeä tarkastellaan myös uudisrakennuksien osalta.

Oulussa yliopiston uuden kampuksen rakentamisessa otettiin ensimmäistä kertaa kantaa julkisen rakentamisen ilmastovaikutuksiin. Huoli oli tästä näkökulmasta aiheellinen, koska jo se kuuluisa maalaisjärki sanoo, että kokonaan uuden rakentaminen on ilmastonegatiivinen teko verrattuna vanhan korjaamiseen.

Aalto-yliopiston kiinteistöjohtamisen professori Seppo Junnila on laskenut kampusrakennuksien kiinteistörakentaja Technopolikselle hiilijalanjäljen suuruutta. Hänen mukaansa uusi kampus jättäisi rakennusvaiheessa niin suuren piikin hiilijalanjälkeen, että sitä ei lähivuosikymmenten aikana pystytä kompensoimaan, vaikka uuden kiinteistön hiilijalanjälki sen jälkeen olisikin nykyisiä pienempi.

Miten sitten Kouvolassa? Kouvola liittyi vuonna 2019 hiilineutraalien kuntien verkostoon (HINKU), eli täälläkin pitäisi olla hiilijalanjäljen pienentämisen kovin sydäntä lähellä. Mutta rakennussuunnitelmissa se ei todellakaan näy: uimahalli, kulttuurikortteli ja uudet koulut – leasingilla suuri osa kaiken lisäksi.

Jos hiilijalanjälkeä ajatellaan, niin siitä tulee kaikkien näiden rakennushankkeiden jälkeen todella massiivinen ja uusien rakennusten ehkä pienemmällä hiilijalanjäljellä uudisrakennuksiin upotettujen hiilitonnien takaisinmaksuaika huitelee mittaamattomissa vuosissa. Ympäristö ei todellakaan kiitä.

Hiilijalanjäljen kannalta tarkasteltuna rakennusvimma on ympäristövihamielistä. Eikä muillakaan perusteluilla niin loppuun asti ajateltua. Siksi on syytä ottaa kaikki hankkeet uuteen tarkasteluun ja laskea olemassa olevien rakennusten tarvitsemat korjaus – ja päivityskustannukset todellisten summien, ei tarkemmin perustelemattomien, karkeiden neliöhintojen mukaan. Todellisia kustannuksia kun ei ole selvitetty sen paremmin uimahallien kuin koulujenkaan osalta. Jos näin tehtäisiin, siinä kiittäisi ilmaston ohella kouvolalaisten lompakko.

Lasse Ahola (ps.)

Lue lisää aiheesta