Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kymenlaakso tarvitsee yliopistokeskuksen

Kymenlaakso ja Kanta-Häme ovat Suomen ainoat maakunnat, joissa ei ole omaa yliopistoa tai yliopistokeskusta. Tämä asettaa ne monessa suhteessa epätasa-arvoiseen asemaan muihin maakuntiin nähden. Ilman yliopistokeskusta Kymenlaakso ei pääse mukaan Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ekosysteemisopimuksiin. Ellei ekosysteemisopimuksen kriteereitä muuteta, Kymenlaakson on vahvistettava ja virallistettava kumppanuuksiaan yliopistojen kanssa päästäkseen sopimuksen piiriin.

Kymenlaakson tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) on maan heikoimpia, eikä nykytilanteessa pystytä tehokkaasti hyödyntämään osaamisrakenteita, eikä maakuntaan tämän myötä kanavoidu yliopistojen kautta riittävästi TKI-toiminnan rahoitusta. Maakunnassa tehdään jo nyt ansiokasta ja merkittävää työtä korkea-asteen koulutuksen ja TKI-toiminnan saralla. Kärkitoimijoina maakunnassa ovat maamme parhaan ammattikorkeakoulun, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin lisäksi myös Kouvolan LUT-yliopiston kampus, Kotkassa toimiva Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka sekä Kymenlaakson kesäyliopisto. Alueelta puuttuu kuitenkin koordinoitu yliopistoyhteistyön malli, joka toimisi alustana myös pitkän aikavälin strategiselle TKI-toiminnan kehitys- ja yhteistyölle.

Epätasa-arvoinen tilanne haasteineen on tiedostettu maakunnassa ja korjaustoimet aloitettu. Kymenlaakson liitto on nostanut asian yhdeksi aluekehityksen kärkiteemaksi. Jo helmikuussa asiaa käsitellään maakunnan toimijoiden ja valtioneuvoston välisessä aluekehityskeskustelussa. TEM:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön edustajien kanssa yhteistyössä etsitään ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen osuus nykyisestä 2,7 prosentin bruttokansantuoteosuudesta 4 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi myös Kymenlaaksossa tarvitaan yhteistä näkemystä ja missioita, entistä vahvempaa yliopistotasoista koulutusta, kunnianhimoisempaa TKI-toimintaa sekä investointeja.

Tarvitsemme voimakkaan rakennemuutoksen läpikäyneeseen Kymenlaaksoon 2020-luvulle päivitetyn yliopistoyhteistyötä edistävän työkalun, yhteistyömallin, jossa yliopistot, Xamk, kunnat ja yritykset kohtaavat.

Jukka Nyberg

Maakuntahallituksen pj.

Jaakko Mikkola

Maakuntajohtaja

Kymenlaakson liitto