Kymenlaakso ja Kanta-Häme ovat Suomen ainoat maakunnat, joissa ei ole omaa yliopistoa tai yliopistokeskusta. Tämä asettaa ne monessa suhteessa epätasa-arvoiseen asemaan muihin maakuntiin nähden. Ilman yliopistokeskusta Kymenlaakso ei pääse mukaan Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ekosysteemisopimuksiin. Ellei ekosysteemisopimuksen kriteereitä muuteta, Kymenlaakson on vahvistettava ja virallistettava kumppanuuksiaan yliopistojen kanssa päästäkseen sopimuksen piiriin.
Kymenlaakson tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) on maan heikoimpia, eikä nykytilanteessa pystytä tehokkaasti hyödyntämään osaamisrakenteita, eikä maakuntaan tämän myötä kanavoidu yliopistojen kautta riittävästi TKI-toiminnan rahoitusta. Maakunnassa tehdään jo nyt ansiokasta ja merkittävää työtä korkea-asteen koulutuksen ja TKI-toiminnan saralla. Kärkitoimijoina maakunnassa ovat maamme parhaan ammattikorkeakoulun, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin lisäksi myös Kouvolan LUT-yliopiston kampus, Kotkassa toimiva Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka sekä Kymenlaakson kesäyliopisto. Alueelta puuttuu kuitenkin koordinoitu yliopistoyhteistyön malli, joka toimisi alustana myös pitkän aikavälin strategiselle TKI-toiminnan kehitys- ja yhteistyölle.
Epätasa-arvoinen tilanne haasteineen on tiedostettu maakunnassa ja korjaustoimet aloitettu. Kymenlaakson liitto on nostanut asian yhdeksi aluekehityksen kärkiteemaksi. Jo helmikuussa asiaa käsitellään maakunnan toimijoiden ja valtioneuvoston välisessä aluekehityskeskustelussa. TEM:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön edustajien kanssa yhteistyössä etsitään ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.
Hallitus on asettanut tavoitteeksi nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen osuus nykyisestä 2,7 prosentin bruttokansantuoteosuudesta 4 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi myös Kymenlaaksossa tarvitaan yhteistä näkemystä ja missioita, entistä vahvempaa yliopistotasoista koulutusta, kunnianhimoisempaa TKI-toimintaa sekä investointeja.
Tarvitsemme voimakkaan rakennemuutoksen läpikäyneeseen Kymenlaaksoon 2020-luvulle päivitetyn yliopistoyhteistyötä edistävän työkalun, yhteistyömallin, jossa yliopistot, Xamk, kunnat ja yritykset kohtaavat.
Jukka Nyberg
Maakuntahallituksen pj.
Jaakko Mikkola
Maakuntajohtaja
Kymenlaakson liitto