Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vaihdan maakaasun toimittajaa

Sain, kuten kaikki KSS Energian maakaasuasiakkaat, joskus viime vuonna kirjeen, jossa kerrottiin, että kaasulaskutuksen peruste muuttuu joksikin pörssipohjaiseksi kaavaksi ja ajattelin silloin ”kauhuissani”, että mitähän tästäkin seuraa.

Eipähän siitä mitään hyvää seurannut. Minulla on Sarkolassa aivan tavallinen omakotitalo, jossa asumme vaimoni kanssa eläkeläisinä tavallista vanhojen ihmisten elämää. Tuli joulukuun kaasulasku yhteensä kaikkine siirtoineen ja veroineen 624,14 €. Eräs ystäväni oli jo marraskuun laskutuksista käynnistänyt naamakirjassa asiasta keskustelun ja saanut lyhyessä ajassa toistasataa asiaa käsittelevää kommenttia.

Nyt tuli mitta täyteen ja aloin tutkimaan maakaasun toimitus- ja hinnoitteluperiaatteita, kun ajattelin että meidän kaasummehan tulee koko ajan naapurista eikä mistään Brysselin pörssistä. Pian löysin tiedon, joka kertoi maakaasutoimittajan vaihdon olevan samanlaista kuin tilanne on nykyisin sähkötoimittajankin kohdalla.

Haminan Energialta olen saanut tarjouksen, jossa kaasun hinta on 2/3 KSS:n ilmoittamasta ja olenkin tilannut kaasutoimituksen siirron. Tämä hintaero merkitsee minulle noin tuhannen euron vuosisäästöä.

Näistä kunnallisista monopoliyhtiöistä olen sitä mieltä, että niiden pitäisi olla kaikkien kuntalaisten omistamia osuuskuntia, joiden päätehtävä on hoitaa jäsentensä tarpeet mahdollisimman tehokkaasti. Nykyinen osakeyhtiöihin perustuva järjestelmä on mahdollisimman huono, kuten olemme nähneet lähimenneisyydessä tätä Kouvolan Veden farssia seurattaessa. Osakeyhtiöissä kun on seurattava sitä koskevaa lainsäädäntöä kaikkine salassapito- yms. velvoitteineen, sekä esimerkiksi mahdollisuutta myydä osakkeet mihin tahansa.

Matti Pitkänen

Rakennusinsinööri, eläkeläinen