Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret lukijat | Lisää kotitaloutta, vähemmän historiaa?

Mielestäni historiaa on turha opettaa. Siitä ei kuitenkaan hyödy tulevaisuudessa lainkaan. Toki muiden ja oman maan historiasta tietäminen on yleissivistystä, mutta niin on myös esimerkiksi pääkaupunkien tai koirarotujen tietäminen. Historia on syystä historiaa. Se on tapahtunut jo, eikä sitä tarvitse miettiä enää.

Mielestäni historia ei ole mielenkiintoinen aihe. En tahdo oppia kaksisataa vuotta sitten tapahtuneista asioista, joilla ei ole periaatteessa enää mitään väliä. Eikö kannattaisi keskittyä siihen, millaiset välit Suomella ja muilla mailla on nyt, eikä siihen, millaiset ne olivat eri vuosisadalla? Ja eikö kannattaisi opiskella mieluummin nykyhetkessä koko ajan tapahtuvista asioista, kuten maailman vääryyksistä, koska sillä on oikeasti merkitystä kaikkiin?

Siinä vaiheessa, kun hankkii työpaikan ja muuttaa ensimmäiseen asuntoon, kukaan ei tarvitse tietoa siitä, kuka Stalin oli tai milloin Pähkinänsaaren rauha solmittiin. Elämässä ei loppuen lopuksi tarvitse yhtään mitään muuta, kun ruokaa, asunnon ja työpaikan, josta saa rahaa. Myös siksi tuntuu turhalta opiskella aineita, jotka ovat aivan turhia.

Totta kai historiasta pitää tietää jotakin, joten sitä voisi opettaa esimerkiksi pelkän ala-asteen tai valinnaisaineena. Mutta kannattavin historian korvike olisi kotitalous. Monille historia on todella vaikea aine, joten kotitalous olisi varmasti oppilaidenkin mielestä paljon rennompaa ja mukavampaa. Kotitalouden ei muutenkaan pitäisi olla oppiaine, jota opetetaan vain vuoden, ellei sitä valitse valinnaisaineena, sillä se on yksi harvoista koulun oppiaineista, mistä oikeasti hyötyisi jollain tavalla. Kouluille tulisi myös halvemmaksi kotitalouden, kun historian opettaminen. Historian oppikirjat maksavat kuitenkin yhdelle luokalle jo jopa 700 euroa, mikä on aika hurja summa.

Vaikka historia on tärkeä oppiaine, en ikinä laittaisi sitä minun opiskelun prioriteetteihini. Tärkeämpää on tietää, mitä maailmalla tapahtuu juuri nyt tai lukea uutisia. Mielestäni siis historiaa ei tarvitsisi opettaa tai opiskella ollenkaan.

Ruusu Vainio

Eskolanmäen koulu

Uutisten viikkoa vietetään 31.1.–4.2.2022. Kouvolan Sanomat julkaisee viikon aikana kouvolalaisten koululaisten mielipidekirjoituksia.