Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ihmisten hätään vastaaminen

Lehdessä (KS 20.1.2022) oli hyvä kirjoitus mielenterveyden tulevaisuudesta alueellamme. Valtakunnallisesti mielenterveyspalveluista on huutava pula, joten Kouvola ei ole yksin tämän asian kanssa. Kunnalliset palvelut eivät riitä tähän hätään.

Tähän voisi auttaa omalta osaltaan terapiatakuu ja mahdollisuus ostopalveluina ostaa ensin tietty määrä ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa ennen kuin siirrytään huomattavasta pitkäkestoisempaan psykoterapiaan. Myös lyhytterapian on todettu olevan kustannustehokkaampaa silloin kun tulokset saadaan jo muutamalla käyntikerralla.

Itse opiskelen paraikaa työn ohella ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Valmistumiseni lähestyy tuota pikaa. Olen aivan ”hurahtanut” ratkaisukeskeisyyteen ja siihen ajatukseen, että ihmisellä on aina voimavaroja käytettävissään.

Vaikka tilanne olisi menneisyydessä ollut kuinka vaikea. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa siis nojaa aina voimavaroihin ja poikkeuksien ”metsästämiseen”, sillä mikään ongelma ei ole läsnä 24/7. Näitä etsitään yhdessä asiakkaan kanssa. Vaikka neulaa heinäkasasta.

Sillä jo kreikkalainen filosofi Epiktetus totesi: ”Ei meitä se vaivaa, mitä meille tapahtui, vaan se mitä ajattelemme siitä mitä meille tapahtui”.

Meillä jokaisella ihmisellä on menneisyytemme, joka on vaikuttanut siihen millaisia me tänään olemme. Tutkimustulokset ovat kuitenkin meille kaikille lohduttavia, sillä vaikean lapsuuden ei ole kuitenkaan todettu ennustavan huonompaa aikuisuutta kuin ns. normaaliperheessä kasvaminen.

Lähinnä omalla uskomisella ja hokemisella on merkitystä. Niillä voi olla itseään toteuttava ennuste, sillä mihin kiinnitämme huomiota on taipumus kasvaa. Mielikuvamme tulevaisuudesta vaikuttaa ratkaisevasti hyvinvointiimme. Eivät menneisyyden muistot.

Joten hyvin yksinkertaisesti – jokainen voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa, sillä omiin ajatuksiimme pääsemme vaikuttamaan. Tähän muutokseen saatat kuitenkin tarvita avuksi terapeuttia.

Vaikka itse olen kokenut hurmoksellisen tilan tutustuttuni tähän ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan, niin tutkimuksen mukaan terapiasuuntaus vaikuttaa vain 1 prosentin verran ja 40 prosenttia jää selvittämättä, mikä toipumisen loppujen lopuksi aiheutti.

Tästä syystä varmaan tunnen, että siinä missä koen toisilla asiakkaillani voimakasta voimaantumista ja toipumista hyvinkin nopeasti, niin toisella asiakkaalla en tunne saavani samanlaista onnistumisen tunnetta aikaiseksi. Tässä saattaa osatekijänä olla se, kuinka nopeasti saan asiakkaan näkemään tulevaisuutensa edes hiukan positiivisempana. Eli usko parempaan tulevaisuuteen on avain tervehtymiseen.

Välillä asiakkaan saaminen näkemään se myös itse voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Jos tunnelukko on syvällä. Etenemme siis aina ratkaisukeskeisten pienten askelien avulla, mutta tapaamiskertojen määrää on vaikea etukäteen ennustaa.

Tähän lopuksi haluan vielä sanoa, että ratkaisukeskeisyydessä puhutaan ongelmista ja menneisyydestä vain sen pakollisen asian kertomisen verran. Muuten katse on tavoitteissa ja tulevaisuudessa. Toivossa.

Sari Blomberg

Ratkaisukeskeinen lyhytterapeuttiopiskelija, RatkaisuKeidas

Varhaiskasvatusyksikön johtaja, Kouvola