Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Energian päätössekoilua

KS:ssä oli 19.1. kirjoitus maakaasun hinnan hurjasta noususta. Siinä ei käsitelty miten hinnan raju nousu vaikuttaa kaupungin ilmastopäästöihin.

Kohtuuton hinta on johtanut välittömästi uusien lämmitysratkaisuiden etsimiseen. Ne kenellä on ilmalämpöpumppuja ovat lisänneet niiden käyttöä.

Sähkön kulutuksen kasvun seurauksena on otettu jopa hiilivoimaloita käyttöön. Jotkut ovat siirtyneet takaisin kevyen polttoöljyn käyttöön. Talouksissa, joissa on tulisijoja, on siirretty puilla lämmittämiseen.

Onko näin edistytty CO2-päästöjen vähennyksissä, joihin me suomalaiset valtiona olemme sitoutuneet? Näin lyhyellä tähtäimellä on talouksissa nyt toimittu.

Jos maakaasun hinta jatkuu samalla huimalla tasolla, tulee se johtamaan muiden energiaratkaisujen käyttöön talouksissa. Sen seurauksena kalliilla rakennettu maakaasuverkosto rappeutuu ja jää hyödyttömäksi. Maakaasun käyttö on jo kymmenessä vuodessa puolittunut valtakunnan tasolla, kiitos ylimääräisiä energiaveroja nostaneen Ympäristöministeriön.

Maakaasuun verrattuna kevyt polttoöljy tuottaa 30 % ja puu, turve ja hiili 50 % enemmän CO2-päästöjä Tilastokeskuksen tietoihin perustuen. Tähänkö Kouvolan kaupunki/KSS Energia ovat pyrkineet?

Kaupunkistrategian päämäärä 2020 on kirjattu; Ympäristöystävällinen kaupunki kasvihuonekaasujen päästöjen osalta. Näin kabineteissa, mutta käytännön toimet ovat jotain muuta. Ovatko päättäjät tiedostaneet vastuunsa?

Kouvolassa on kaksi energiayhtiön/kaupungin ylläpitämää verkostoa. Toinen toimii kaukolämmöllä ja toinen maakaasulla. Nyt kaasu maksaa kuluttajalle 185 €/MWh ja kaukolämpö 90 €/MWh.

Kun Valkealakaasu Oy yhdistettiin KSS Energiaan, nostettiin kaasun hintaa 15 %, koska hintoja piti yhtenäistää. Maailman markkinahinnalla ei silloin ollut mitään tekemistä hinnan noston kanssa. Olisiko nyt aika toimia toisinpäin?

Raimo Hovi, RI