Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Alhaiset korot eivät ole ikuisia

Nollakorkojen aika päättyy joskus. Kukaan ei tiedä, milloin korot ovat Suomessa taas plussalla, mutta päivä lähestyy. Tyypillisin asuntolainojen viitekorko meillä on 12 kuukauden euribor. Vielä joulun alla se oli -0,518, mutta nyt ollaan jo lähellä -0,3 prosenttia.

Asunnonostajalle vuosia jatkuneet hyvin matalat korot ovat merkinneet edullisia lainoja. Tämä on tarkoittanut, että isojakin lainoja on uskallettu ottaa ja pääomia on ollut helppo lyhentää, kun koron osuus on jäänyt suhteellisen pieneksi.

Pari viikkoa sitten Euroopan keskuspankki kertoi rahapolitiikan mahdollisesta kiristämisestä, mikä on näkynyt viitekoroissa. Eri pankkien ekonomistit ovat rauhoitelleet paniikkia. Tänä vuonna 12 kuukauden euribor saattaa kivuta plussalle, mutta suurta järistystä ei odoteta.

Yksittäisten perheiden kannalta asuminen on yksi suurimmista kustannuseristä. Jos lainaa on satatuhatta euroa, yhden prosenttiyksikön muutos lainan hinnassa tarkoittaa vuodessa tuhatta euroa. Jos lainan korko siis kallistuu pari kolmekin prosenttia, se vaikuttaa tuntuvasti perheen talouteen. Kun samaan aikaan inflaatio näyttää kiihtyvän, raha ei ehkä riitäkään elämiseen vanhaan malliin.

Varoittelut nousevista koroista näkyvät myös pankkien lainatiskeillä. Esimerkiksi osuuspankeissa asuntolainojen korkosuojaus on yleistynyt selvästi syksystä, ja uusista lainoista jo puoleen suojaus ostetaan (HS 15.2.). Suojauksen järkevyys pitää miettiä joka perheessä erikseen. Suojaus on maksullinen tuote, jolla pankki tekee liiketoimintaa. Oman mielenrauhan kannalta suojaus voi toki olla viisas valinta, vaikka euroissa ei olisikaan.

Asunnonostajan ja -omistajan kannalta kaikkein keskeisin suoja korkojen nousulle on, että lainan koko on mitoitettu oikein oman maksukyvyn kannalta. Onneksi myös pankeissa on asiakkaiden maksukykyyn jouduttu viime vuosina kiinnittämään huomiota esimerkiksi erilaisten stressitestien muodossa.

Asuntoa voi ajatella sijoituksena ja omaisuuseränä. Ennen kaikkea se on silti ihmisille koti ja välttämättömyys. Myös nousevien korkojen aikana asuntoja voi ja pitää vaihtaa.