Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rakenteita täytyy muuttaa, jotta ihmiset tulevat ajoissa autetuksi

Kouvolan Sanomat julkaisi 30.1. artikkelin koskien viime vuoden lopulla järjestämänsä verkkokyselyn tuloksia Kymsoten mielenterveys- ja päihdepalveluista. Kymsoten mielenterveys- ja päihdepalvelut tekevät varmasti parhaansa, jotta Kymenlaakson asukkaat saavat tarvitsemaansa tukea mahdollisimman nopeasti. Myös artikkelia varten kerätyistä kommenteista nousi esille, että moni oli saanut tarvitsemansa avun ja palautteissa oli kehuttu hoitajia.

Mielenterveysasiakkaiden kohdalla olen monesti itsekin törmännyt myös kyselyyn vastanneiden viestiin, että miepä-asiakkaat näkevät ongelmina omatyöntekijöiden jatkuvan vaihtumisen sekä aikojen peruuntumisen.

Henkilöstön sairauspoissaoloista johtuvat peruutukset ovat ilman muuta ymmärrettäviä. Mielenterveyskuntoutuja kaipaa kuitenkin usein elämäänsä pysyvyyttä ja näkisinkin traumojen vaikutuksen ymmärryksen lisäämisen niin asiakkaiden kuin hoitavan henkilöstönkin kohdalla tarpeellisena.

Pysyvyys tuo turvaa ja vakautta jokaisen meidän elämään ja nämä ovat avainasemassa, kun mielenterveys ja sisäinen maailma järkkyvät. Tällöin ihminen tarvitsee ulkopuolelta tulevaa turvallista struktuuria, ja tämän vuoksi terapiasuhdekin on pidempiaikainen saman auttajan kanssa.

Ammatillisen kehittymisen kannalta työnkuvan vaihtaminen on positiivinen asia. Jos vaihtuvuus taas johtuu muista työolosuhteista, on työntekijöiden sitouttamiseen hyvä panostaa laadukkaalla työhyvinvoinnin johtamisella.

Mielenterveyskuntoutujan tukiprosessissa voi olla mukana psykiatrin lisäksi sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, terapeutti sekä palveluasumisen työntekijä. Palvelut ovat liian siiloutuneita tällä hetkellä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden tukemisessa. Ne vaativat usein kokonaisvaltaista apua.

Tarvitsemme laajempaa rakenteiden muuttamista sekä uudenlaista lähestymistapaa monialaisten haasteiden selättämiseksi, mikäli tavoitteena on mahdollisimman monen mielenterveyden haasteiden kanssa kamppailevien ihmisten kuntoutuminen työelämään saakka.

Mielenterveyden haasteiden kanssa kamppailevan voimavarat ovat usein huomattavasti alentuneet. Silloin on erittäin tärkeää, että asiakas saa oikea-aikaiset ja laadukkaat palvelut saman katon alta. Haasteiden keskellä ei vähäisiä voimavaroja voi tuhlata avun etsimiseen tai sen odottamiseen.

Meillä aluevaltuutetuilla on mahdollisuus vaikuttaa nyt tulevan hyvinvointialueen rakenteisiin, ja toivonkin tähän uskallusta katsoa asioita uusista, ehkäpä jopa hieman uhkarohkeistakin näkökulmista.

Hyvinvointialueen palvelut pohjautuvat pitkälti siihen, että paikkaamme jo syntyneitä vahinkoja. Näkisin, että ennaltaehkäisyyn panostaminen on nyt äärimmäisen tärkeää, jolloin vahinkoja ei pääsisi syntymään, tai ainakin ne pystyttäisiin minimoimaan.

Ennakoiviin toimiin satsaaminen ei näy heti ja muutos vie aikaa sekä taloudellisia resursseja. Uskon, että pitkässä juoksussa se kuitenkin tulee tuottamaan tulosta ja tämänhetkinen sote-lasku tulee pienenemään – ja mikä tärkeintä, ihmisten hyvinvointi kasvaa läpi heidän elämänkaarensa.

Tämä vaatii uskallusta kehittää uusia tapoja toimia sekä jäykän rajan murtumista sosiaali- ja terveydenhuollon väliltä. Valinnanvapauden tulisi näkyä myös sosiaalihuollon palveluissa ja palveluita kehitettäessä myös pienten toimijoiden osaamista tulee käyttää, sillä heillä on usein erityistason osaamista sekä vuosia kehitettyjä toimintamalleja.

Pidetään se, mikä toimii hyvin ja korjataan toimimaton, kymenlaaksolaisen etu edellä.

Elina Ketonen

Aluevaltuutettu (kok.)