Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterisoppa sen kuin sakenee

Vuoden 2018 joulukuussa reformiministerien ryhmä päätti, että Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteri sijoitetaan Kouvolan Uttiin.

Kuukautta aiemmin marraskuussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ensihoitokeskuksen ohjausryhmä oli päätynyt samaan: sijoituspaikka on Utti.

Reilut kolme vuotta myöhemmin käydään yhä keskustelua ja suoranaista viivytystaistelua sen puolesta, että kopteri sijoitettaisiinkin Lappeenrantaan.

Vastuuministeri Krista Kiuru (sd.) on kehittänyt uuden vastaustavan kouvolalaisten kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin.

Kiuru ei ole vastannut kysymyksiin asian vierestä, vaan hän on mennyt vielä kauemmas. Hän on kertonut vastauksissaan kaikkea muuta paitsi itse asiaa.

Tuorein käänne helikopterisopassa on Kymenlaaksoon yllättäen tullut tieto lakimuutoksista, joissa puututaan myös sairaanhoitopiirien erityisvastuualueiden ensihoitokeskusten toimivaltaan.

Lakiesitystä on Kymsotessa tulkittu siten, että ensihoitokeskuksilta otettaisiin pois mandaatti päättää lääkärihelikopterien tukikohtien paikoista. Tämä päätösvalta siirtyisi lentoyhtiölle eli Finnhemsille, joka on nykyään valtionyhtiö.

Kouvolassa on koettu, että Utin aseman kyseenalaistaneet asiat on tyrmätty yksitellen. Kun kaikki keinot on koeteltu, on asiaa edistettävä lakimuutoksella. Lakia on vaikeampi kyseenalaistaa kuin ilmaan heitettyjä väitteitä.

Lakimuutoksessa näyttää olevan sellainen ansa, jonka perusteella joko valtio tai valtionyhtiö Finnhems voi hyvinkin ilmoittaa, että lain mukaan lääkärihelikopterin oikea paikka on Lappeenrannassa.

Helikopterisoppa sakenee ja alkaa samalla haista entistä pahemmalle.