Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kouvolan pitää tarjota vaihtoehtoja sekä tonteissa että asumismuodoissa

Kouvola sai alkuvuonna mukavia uutisia asukasluvun kehittymisestä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan asukkaiden määrä vähenee edelleen, mutta ei niin nopeasti kuin aiemmin. Esimerkiksi muuttotappio pienentyi jo toista vuotta peräkkäin noin parillasadalla. Tappiota tuli silti vajaat 250 henkilöä.

Juuri muuttoliikkeen kääntäminen on avain asukasluvun luisun pysäyttämiseen. Kuolleisuuslukuihin ei voi vaikuttaa, muuttajien määrään voi.

Nykyisten kouvolalaisten täällä pitämisessä ja uusien houkuttelemisessa etätyöt ovat iso mahdollisuus. Vaikka valtakunnallinen etätyösuositus poistuukin helmikuun lopussa, työnteon tavat ovat muuttuneet korona-aikana pysyvästi. Etätyö pysyy mahdollisuutena monilla työpaikoilla. Tämä tarkoittaa, että moni esimerkiksi pääkaupunkiseudulla töitä tekevä voi aivan hyvin asua Kouvolassa.

Riittävä ja laadukas tonttitarjonta on yksi keino vaikuttaa muuttoliikkeeseen. Muutama vuosi sitten, ennen Korian asuntomessuja, valikoima oli melko kapea. Tuoreen maankäyttösuunnitelman perusteella vaihtoehtoja on nyt tarjolla tai tulossa tarjolle monipuolisesti.

Lähiaikojen herkku ovat Kuusankosken Kaaritielle tulevat rantatontit, mutta omakotitalon rakentajalle löytyy valikoimaa myös muualta Kuusankoskelta, Valkealasta, Korialta ja Kouvolasta erityisesti radan eteläpuoliselta alueelta. Vain eteläinen Kouvola, Myllykosken, Inkeroisten ja Anjalan alue, tuntuu olevan hiukan paitsiossa.

Omakotirakentajien lisäksi tulee ajatella muiden asumismuotojen suosijia. On hyvä, että myös kerrostaloasuntoja on tulossa rakenteille.

Toinen keino kääntää muuttoliikettä on työpaikkojen lisääminen. Siihenkin kaavoitus liittyy olennaisena osana. Uusille ja nykyisille yrittäjille tulee olla tarjolla tontteja yhtä lailla kuin asukkaille. On hyvä, että Kouvola varautuu lähivuosina myös isojen tonttien luovuttamiseen. Esimerkiksi makeisjätti Fazer etsii paikkaa uudelle karkkitehtaalleen ja Posti uudelle logistiikkakeskukselleen.