Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ratamokeskuksen komea ulkokuori ei lohduta, jos päivystys loppuu parin vuoden päästä

Pian käyttöön otettavan Ratamokeskuksen arkkitehtuuri on herättänyt huomiota. Osa kouvolalaisista on moittinut rakennusta laatikkomaiseksi konttikasaksi, osa taas pitää sitä kauniina ja hyvin maisemaan sopivana.

Uudenlaiset rakennukset puhuttavat aina, kertovat arkkitehdit Jonna Taegen ja Rurik Wasastjerna. He arvioivat Ratamokeskusta Kouvolan Sanomien pyynnöstä. Arkkitehdit pitävät uutta sairaalaa piristävänä ja sen punatiileen vivahtavaa väritystä tutun turvallisena.

Arkkitehtien arvioon on helppo yhtyä. Ratamokeskuksen ulkoasu on raikas, ja päädyn kuutiomaiset terassirakenteet tuovat siihen näyttävyyttä. Viisaasti kummatkin arkkitehdit korostavat sairaalarakennuksen toimivuutta. Käytännöllisyydestä ei sairaaloissa voi tinkiä.

Ulkonäön ja toimivuuden lisäksi on vielä kolmas seikka, joka määrittää Ratamokeskuksen tulevaa kokonaislaatua. Siihen eivät arkkitehdit tai rakentajat voi vaikuttaa, mutta se on ehkä tärkein: kouvolalaisille oleellista on, mitä palveluja toukokuussa avattavasta keskuksesta tulevaisuudessa saa.

Tähän liittyy ainakin yksi uhkakuva. Ratamokeskuksen auetessa siellä toimii ympärivuorokautinen yleislääketieteen ja akuuttilääketieteen päivystys – mutta vain vuoden 2024 loppuun saakka voimassa olevalla poikkeusluvalla. Kyseessä on Poksille annettu lupa, jonka Ratamokeskus perii.

Kymenlaakson sotepalveluja alkaa linjata pian aloittava aluevaltuusto – valtion antaman, todennäköisesti riittämättömän rahoituksen puitteissa. Poikkeusluvasta taas päättää sosiaali- ja terveysministeriö. Kouvolalaisten aluevaltuutettujen yksi tärkeimmistä tehtävistä on varmistaa, että Ratamokeskuksen päivystykselle haetaan jatkoa. Samalla pitää tietysti pyrkiä vaikuttamaan, että STM poikkeuslupaa jatkaa.

Ratamokeskuksen persoonallinen ulkokuori tai rakennuksen toivottavasti edistyksellinen käytännöllisyys eivät lohduta, jos päivystykseen täytyy hakeutua jatkossa toiselle paikkakunnalle.