Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Aluevaltuutetuilla on iso urakka ja vastuu vanhusten hoivan saattamisessa kuntoon

Vanhusten hoivaan liittyvät ongelmat ovat jatkuneet pitkään Kouvolassa. Epäkohtia ja hoitajapulaa, jopa vanhusten kaltoinkohtelua tuntuu nousevan esiin jatkuvasti – ja monissa eri hoivapalveluissa niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

Sote-kuntayhtymä Kymsote sai äskettäin kolme huomautusta Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Huomautukset koskivat Kuusankoskella toimivan Lauttarannan kotiutusyksikön Poukama-osastoa.

Avin mukaan Poukaman toiminnan organisoinnissa ja johtamisessa on ollut merkittäviä puutteita. Ongelmat ovat johtaneet potilasturvallisuuden vaarantumiseen sekä epäasianmukaisiin rajoitustoimenpiteisiin. Asiakkaiden terveydenhuollon palveluiden saatavuus ei ole Avin mukaan ollut riittävällä tasolla.

Ehkä karuinta kertomaa Avin huomautuksissa on tieto, että asiakkaiden itsemääräämisoikeutta on rajoitettu ilman lääkärin asianmukaista määräystä.

Huomautuksiin johtaneet epäkohdat juontavat vuoteen 2019, ja Kymsoten mukaan Poukaman tilanne on nyt parempi. Henkilökuntaa on enemmän, ja he ovat saaneet opastusta asiakkaiden perusoikeuksista. Avissa on kuitenkin vireillä vielä kaksi muutakin Lauttarannan kotiutusyksikköä koskevaa valvonta-asiaa.

Myös vanhusten kotihoidon ongelmat ovat olleet monesti esillä. Kymsote pyrkii paikkaamaan hoitajapulaa oppisopimuksilla ja on organisoinut hoitajien työtä uudella tavalla. Kaikki ei kuitenkaan tunnu olevan kunnossa.

Kymsotella työskentelevä kotihoidon työntekijä kirjoittaa karua tekstiä Kouvolan Sanomissa tänään julkaistussa lukijakirjeessä. Hänen mukaansa asiakkaat eivät saa lähimainkaan sitä hoitoa, josta he maksavat, koska hoitajilla on liian kiire ja toiminta on organisoitu kehnosti. Lukijakirje on tietysti yksittäinen kirjoitus. Siinä näkyy turhautuminen, mutta myös aito huoli kotihoidon asiakkaista.

Tammikuussa valittu aluevaltuusto ottaa pikkuhiljaa ottaa vastuuta sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä Kymenlaaksossa. Yksi tärkeimmistä ja vastuullisimmista tehtävistä on saattaa vanhusten hoiva kuntoon niin palveluasumisen eri yksiköissä kuin kodeissa.