Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Päätöksenteko Kymenlaakson sote-palveluista ei saa jäädä pimentoon

Kymenlaakson aluevaltuusto aloitti tällä viikolla työnsä tekemällä puolivillaisen päätöksen. Valtuusto hyväksyi hyvinvointialueen hallintosäännön, vaikka kommenttien perusteella moni valtuutettu pitää sitä keskeneräisenä ja arvioi, että sääntöjä on pakko muokata myöhemmin tänä vuonna.

Yksinkertaistettuna hallintosääntö kertoo, kuka Kymenlaakson hyvinvointialueella päättää mistäkin asiasta. Nyt hyväksytyn sääntöversion perusteella aluehallitukselle keskittyy paljon valtaa. Sen mukaan tammikuussa valittu aluevaltuusto linjaa pitkän aikavälin strategiat, mutta hallitus päättää esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkosta ja asiakasmaksuista.

Hyvinvointialueen talous on tiukka, joten palveluverkkopäätökset tarkoittavat toimintojen lopettamista joillakin paikkakunnilla. Asiakasmaksuissa todennäköinen suunta on ylöspäin.

Luvassa on siis vaikeita päätöksiä. Maakunnan eri alueilta tulevien tai eri puolueita edustavien poliitikkojen on hankala löytää sopua esimerkiksi suljettavista terveysasemista tai vanhusten hoivayksiköistä. 13-henkisessä ja toivottavasti asioihin perehtyneessä aluehallituksessa voi päätöksiä syntyä ketterämmin kuin 59-jäsenisessä valtuustossa.

Ketteryys ei kuitenkaan saa ajaa päätöksenteon demokraattisuuden ohi. Kaikki valtuustoryhmät eivät ole edustettuna aluehallituksessa. Toinen ongelma on se, että osa päätöksenteosta voi jäädä pimentoon.

Aluehallituksen kokoukset ovat lähtökohtaisesti suljettuja, joten äänestäjät eivät saa tietää, mitä hallituksessa keskustellaan ennen päätöksiä ja miten niitä kokouksessa perustellaan. Esityslistat ja itse päätökset ovat toki julkisia.

Aluevaltuuston kokouksia voivat seurata niin maakunnan asukkaat kuin media. Valtuustossa käytävä keskustelu ennen päätöksentekoa on julkista. Olisi demokraattista, jos palveluverkkopäätökset tekisi valtuusto.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.