Pääkirjoitus Kouvolan ei kannata myydä paloasemaa tasearvolla, Kuusaan terveysaseman kiinteistön kauppaa voisi harkita

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkon muutokset alkavat näkyä Kouvolassa nopeasti. Kymsote-Kiinteistöt on äskettäin irtisanonut Kuusankoskella sijaitsevan Mäkikylän palvelukeskuksen ja Sairaalanmäellä sijaitsevan entisen sairaanhoito-oppilaitoksen vuokrasopimukset. Toiminta niissä loppuu ja tilat tyhjenevät viimeistään loppukesästä.

Sote-kiinteistöihin liittyvät muutokset vaikuttavat Kouvolassa kahta kautta. Kuntalaisia koskettava suora vaikutus on tietenkin se, että palveluja lakkautetaan tai ne siirtyvät. Kouvolan kaupunki puolestaan menettää vuokratuloja.

Entisen sairaanhoito-oppilaitoksen tiloissa toimivat Pohjois-Kymen sairaalan keuhkotautien, lastentautien ja neurologian poliklinikat. Ne siirtyvät valmistuvaan Ratamokeskukseen, joten tämä muutos on odotettu ja luonteva. Palvelut vain vaihtavat paikkaa. Mäkikylän lakkauttamista sen sijaan on vaikea ymmärtää. Vanhusten hoivan tilanne tuntuu niin kehnolta, ettei yhtään tehostetun palveluasumisen yksikköä kannattaisi sulkea.

Kymenlaakson hyvinvointialueella Kymsote pääsee irti sote-kiinteistöjen vuokrasopimuksista pikavauhtia. Monilla alueilla on voimassa niin sanottu 3+1-malli, jossa laki takaa kunnille muutosturvan: hyvinvointialueen pitää sitoutua vuokranmaksuun kolmen vuoden ajaksi. Kymenlaaksoa laki ei koske, koska täällä on jo siirrytty vapaaehtoisesti sote-kuntayhtymään.

Muutosturvan puuttuminen nopeuttaa palveluverkon uudistamista. Hyvinvointialueen turhaksi katsomia sote-kiinteistöjä voidaan Kouvolassa tyhjentää puolen vuoden varoitusajalla. Huono puoli on se, että Kouvola voi menettää tuloja pikavauhtia.

Yksi vaihtoehto on tilojen myyminen. Aloittava hyvinvointialue olisi kiinnostunut ostamaan kaupungilta esimerkiksi entisen varuskuntasairaalan Marjoniemessä, Kuusankosken entisen terveysaseman ja Kouvolan pääpaloaseman. Jos Kymsote-Kiinteistöt saisi päättää, kaupat tehtäisiin kiinteistöjen tasearvolla.

Kaupungin pitää harkita myymistä tarkkaan. Juuri isolla rahalla remontoidun paloaseman myynti tasearvolla ei olisi kannattava kauppa.

Kuusaan terveysasemasta irti pääseminen sen sijaan voisi olla hyödyllistä. Tontti on arvokkaalla paikalla Kymijoen rannassa, mutta terveysaseman puolella on ollut sisäilmaongelmia. Jos hyvinvointialue sitoutuisi remonttiin ja tarjoaisi palveluja Kuusaan keskustassa, kauppa voisi olla järkevä ainakin kuntalaisten kannalta.