Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Maailman tärkein työ – pienten lasten opettajuus

Valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä on 30 vuoden ajan tehnyt varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien työn merkitystä näkyväksi. Varhaiskasvatuspäivää vietetään 17. maaliskuuta 2022 teemalla Maailman tärkein työ – pienten lasten opettajuus, sillä varhaisvuodet ovat tärkeimmät oppimisen vuodet ja useiden taitojen pohja luodaan silloin.

Tämän vuoden teema nostaa varhaiskasvatuksen opettajien ainutlaatuista ja välttämätöntä pedagogista osaamista ja vastuuta. Varhaiskasvatuslain tavoitteiden toteutuminen edellyttää varhaiskasvatuksen opettajien osaamista. Esiopetusta voi antaa vain esiopetuskelpoinen opettaja.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa määritellään varhaiskasvatuksen opettajalle kokonaisvastuu lapsiryhmän toiminnan suunnittelusta, toiminnan suunnitelmallisuuden ja tavoitteellisuuden toteutumisesta sekä toiminnan arvioinnista ja kehittämisestä.

Varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin ja vastuisiin kuuluu myös lasten varhaiskasvatussuunnitelmien ja esiopetussuunnitelmien laatiminen ja arviointi. Näiden toteutumisen varmistamiseksi on opettajilla suunnittelu-, arviointi- ja kehittämistyöaikaa.

Toimintaa varhaiskasvatusyksiköissä toteutetaan koko henkilöstön voimin opettajien suunnitelmien pohjalta leikkien, laulaen, piirtäen, tutkien, lukien, ruokaillen, liikkuen, lohduttaen, retkeillen, digitaalisia taitoja oppien ja niitä hyödyntäen. Varhaiskasvatuksen yksiköt eivät pyöri ilman hyvää johtajaa, joka kuuntelee alaisiaan ja antaa tukensa heille heidän vaativassa työssään.

Varhaiskasvatuksen arki on tavoitteellisesti suunniteltua opetusta. Lasten tuen tarpeisiin vastataan ja tukea suunnitellaan moniammatillisesti yhdessä huoltajien kanssa. Varhain aloitettu ja oikein ajoitettu tuki kantaa lasta kohti koulupolkua ja ennaltaehkäisee monia haasteita tulevaisuudessa.

Varhaiskasvatuslain uudistus astuu voimaan ensi syksynä ja tämä mahdollistaa tuen tarpeisiin vastaamisen entistä paremmin. Lapsella on oikeus saada hänen tarpeitansa vastaavaa yksilöllistä tukea osana varhaiskasvatusta.

Varhaiskasvatuksen opettajat ja varhaiskasvatuksen erityisopettajat edistävät lasten hyvinvointia ja leikin kautta oppimista, huomaavat lasten kiinnostuksen kohteet, tukevat vuorovaikutusta ja itsesäätelytaitoja, mahdollistavat varhaiskasvatuspäivään sopivan määrän taidekasvatusta, medialukutaitoja ja ilmiöitä yhdessä moniammatillisen henkilöstön kanssa.

Työ on vastuullista, vaativaa ja samalla hyvin antoisaa. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus oppia uutta ja kokea ihmeellisiä asioita.

OAJ korostaa varhaiskasvatuksen merkitystä ja opettajien arvostusta. Viime vuosi oli Kouvolan varhaiskasvatuksen opettajat ry:n 50. toimintavuosi. Yhdistys juhlistaa pyöreitä vuosiaan koronapandemian vuoksi tämän vuoden huhtikuussa.

Kouvolan varhaiskasvatuksen opettajat ry haluaa kiittää koko varhaiskasvatuksen henkilöstöä hyvin hoidetusta ja arvokkaasta työstä pandemian aikana lasten eteen. Jatketaan samaan malliin!

Kiitos kuuluu myös lasten vanhemmille, jotka annatte lapsenne meidän ammattilaisten hoivaan työpäivänne ajaksi. Se osoittaa suurta luottamusta.

Lasten elämässä jokainen päivä on ihmetystä täynnä. Ottakaa lapset syliin, lukekaa heille paljon ja menkää metsään ihmettelemään ja liikkumaan yhdessä.

Lapsi tarvitsee rajat, jotka turvallinen aikuinen asettaa ja pitää niistä kiinni. Niin lapsi oppii luottamaan itseensä aikuisten turvallisessa ja johdonmukaisessa läheisyydessä. Jokainen lapsi ja aikuinen tarvitsee rakkautta sekä turvallisen kodin, jossa saa kiukutella ja opetella rajoja ja sääntöjä. Pitäkää toisistanne huolta.

”On kaksi tapaa elää elämää: joko niin, että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin, että kaikki on ihmeellistä.” (Albert Einstein)

Hyvää varhaiskasvatuspäivää meille kaikille!

Kouvolan Varhaiskasvatuksen opettajat ry:n puolesta:

Riia Koivisto

Puheenjohtaja, varhaiskasvatuksen opettaja

Susanna Rasimus

Hallituksen jäsen, varhaiskasvatuksen erityisopettaja