Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nyt jos koskaan on panostettava perusopetukseen

Perusopetus on kunnan lakisääteistä toimintaa. Useiden vuosien, jopa vuosikymmenten ajan, perusopetuksen määrärahoista on säästetty. Syy on usein ollut muun muassa terveydenhuoltoon kuluva rahoitus. Säästöjen kurimuksessa opetus- ja kasvatusala on tehnyt joskus ylijäämääkin, ollaan mukana talkoissa -mentaliteetin kannustamina, mutta se ei ole koskaan näkynyt siellä, missä juuri tuo työ tehdään.

Tuntikehystä nipistetään vuosi vuodelta ja nyt ollaan pienissä kouluissa tilanteessa, että virassa oleville opettajille ei riitä tunteja. Kun ei riitä tunteja, ei saa koulutustaan vastaavaa palkkaa. Kuntaan tulossa olleet opettajat kääntyvät mahdollisina uusina työntekijöinä pois, kun täällä ei olekaan niin hyvä työskennellä. Opetusväline- ja tarvikehankinnat ovat minimissään. Esimerkiksi vaikkapa kotitalousopetuksessa ei voida opettaa monipuolisesti ruuanlaittoa, kun tarvikemäärärahoja ei ole. Opetetaan tekemään halvalla. Tiedämme myös, mitä se merkitsee kansanterveydellisesti.

Viime vuosien yhteiskunnassa on tapahtunut kulttuurinen murros kohti digitalisaation ihmemaata älykännyköiden rajattomiin ulottuvuuksiin. Sen lisäksi länsimaisen individualismin lähes rajaton suojelu, viime vuosien pandemia ja nyt jopa sodan uhkat Euroopassa ovat aiheuttaneet lapsissa ja nuorissa identiteettiongelmia, levottomuutta, turhautuneisuutta, masennusta ja jopa mielenterveysongelmia. Ylimielisyys on uusi trendi. Aikuisen sanalla ei ole merkitystä, ei tunneta häpeää tai katumusta, kun on viety muilta mahdollisuus rauhalliseen oppimisympäristöön tai turmeltu koulun omaisuutta. Naureskellaan vain. Koulujen henkilökunnan tarve on kasvanut ja kodeissa ollaan sormi suussa, kun ei tiedetä, missä rajat kulkevat tai missä oma nuori kulkee.

Tämän vuoden talousarviosuunnitelmassa tulee selvittää perusopetuksen todelliset tarpeet. Ei riitä, että lasketaan yli- tai alijäämä kuluneelta vuodelta. Todellisuudessa opetusalan työpaikoilla on venytetty euroa milloin mistäkin suunnasta. Tarpeet on selvitettävä vuosittain yksikkökohtaisesti, ja niihin on reagoitava. Pelkkä yksikön kuuleminen ei riitä, on oltava tekoja. Tänä päivänä ei ole sektoria, joka ei tarvitsisi lisärahoitusta, mutta nyt jos koskaan on panostettava perusopetukseen.

Tiina Hämäläinen

Lehtori ja KD:n kaupunginvaltuutettu

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.