Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Järkiperusteet voittivat politikoinnin kiistassa lääkärihelikopterin paikasta – Nyt rakennustyöt Utissa pitää saada nopsasti käyntiin

Pitkään jatkunut vääntö Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin paikasta päättyi vihdoin tällä viikolla ainoaan oikeaan ratkaisuun. Kopteritukikohta rakennetaan Uttiin – niin kuin oli jo joulukuussa 2018 kertaalleen päätetty.

Tuolloin asialla oli edellisen hallituksen reformiministeriryhmä, jonka päätöksen eduskunta siunasi. Nyt asian sinetöi nykyhallituksen sote-mininisteriryhmä.

Järkevään ratkaisuun päätymisessä auttoi taatusti vastuuministerin vaihtuminen. Aki Lindén (sd.) aloitti perhe- ja peruspalveluministerinä helmikuun alussa äitiysvapaalle siirtyneen puoluetoverinsa Krista Kiurun tilalla.

Ennen politiikkaan siirtymistä Lindén toimi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin toimitusjohtajana. HUS-tausta auttoi varmasti Lindéniä sivuuttamaan demarileirin sisäisen poliittisen suhmuroinnin ja tekemään harkinnan kylmänviileästi.

Vaikuttavuuden ja erikoissairaanhoidon niin sanotun erva-alueen kokonaisuuden kannalta Utti on paras paikka. Utista kopteri tavoittaa huomattavasti enemmän ihmisiä ja pystyy kattamaan laajemman alan kuin Lappeenrannasta. Se palvelee paitsi Kymenlaaksoa ja Etelä-Karjalaa, myös Päijät-Hämettä, Itä-Uuttamaata ja Etelä-Savoa.

Jos lääkärihelikoperin tukikohta olisi sijoitettu Etelä-Karjalaan, iso osa toimintasäteen kattamasta alueesta olisi ollut Venäjän puolella.

On hienoa, että järkiperusteet voittivat politikoinnin. Turhaan hämmentämiseen on vain kulunut ikävän paljon aikaa. Utista ja Pohjanmaata palvelevasta Seinäjoen tukikohdasta päätettiin samaan aikaan. Seinäjoella rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa ja kopteritoiminta käynnistyy loppuvuodesta. Utissa päästään vasta nyt aloittamaan.

Onneksi sopivasta tontin paikasta on päästy yhteisymmärrykseen. Tonttiin liittyvät sopimukset, kaavoitus ja kunnallistekniikan rakentaminen on syytä hoitaa nopsasti, jotta päästään rakentamaan ja Utin tukikohta saadaan käyttöön suunnitellusti syksyllä 2024.