Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Stora Enson myyntihalut ovat huolestuttava uutinen Kouvolalle – Anjalan paperitehdas ei kuulu enää yhtiön strategian ytimeen

Metsäjätti Stora Enso ilmoitti tiistaina laittavansa neljä paperitehdastaan myyntiin. Yksi myyntilistalle joutuneista on Anjalan paperitehdas. 300 henkeä työllistävä tehdas valmistaa kirjapaperia, aikakauslehtipaperia ja niin sanottua parannettua sanomalehtipaperia.

Stora perustelee myyntiä sillä, että se haluaa keskittyä aiempaa enemmän strategisiin kasvualueisiinsa. Niitä ovat pakkaukset, rakennusratkaisut ja biomateriaalit. Paperin valmistaminen lasketaan yhtiössä siis auringonlaskun alaksi, josta halutaan päästä eroon.

Tai on haluttu jo pitkään. Stora Enso on järjestelmällisesti sulkenut paperikoneita tai muuttanut niitä kartonkituotantoon. Jos Anjalan tehdas menee kaupaksi, yhtiölle ei jää enää lainkaan paperituotantoa Suomeen.

Kouvolan kannalta uutinen on huolestuttava. Myynti on totta kai parempi vaihtoehto kuin tehtaan suora sulkeminen. Iso kysymys kuitenkin on, kuka ostaisi käytetyn paperitehtaan. Ja jos ostaja löytyy, mitä se tehtaalle tekee? Kun UPM osti Myllykosken loppuvuodesta 2010, tehdas lopetettiin heti seuraavana vuonna.

Anjalaa on tähän mennessä suojellut se, ettei tehtaassa ole valmistettu tavallista sanomalehtipaperia, vaan se on erikoistunut muun muassa kirjapaperiin, jonka valmistajia on vähän.

Toinen Anjalalle jatkoaikaa suonut tekijä on tehtaan tiivis symbioosi vieressä sijaitsevan Inkeroisten kartonkitehtaan kanssa. Kumpikin tehdas käyttää raaka-aineena kuusipuuta, mikä helpottaa puunhankintaa. Myös energiataloudessa tehtaat ovat yksi yksikkö. Toisin kuin paperi, kartonki on Stora Enson strategian ydintä. 200 työntekijän kartonkitehtaasta Stora ei ole luopumassa.

Nyt kun paperitehdas on myynnissä, tiivis yhteys kartonkitehtaaseen voi karkottaa ostajia. Ainakin ostajan on päästävä Stora Enson kanssa sopimukseen muun muassa energiataloudesta. Toivoa sopii, että ostaja löytyy – ja ettei ostaja ole liikkeellä vain pienentämässä alan kapasiteettia. 300 työpaikan menetys olisi iso isku Kouvolalle.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.