Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Peking, Moskova, Butsha

Peking 04.02.2022.

Pekingin talviolympialaisten yhteydessä pidetyn tapaamisen jälkeen kaksi maailman julminta ja häikäilemättömintä diktaattoria, Vladimir Putin ja Xi Jinping kertoivat maidensa yhteistyön lisääntymisestä ja keskinäisestä ystävyydestään. Kukaan ei ollut heille kertonut, että diktaattoreilla ei ole ystäviä, heillä on vain rikoskumppaneita, jotka voivat pettää silloin, kun oma etu vaatii.

Heidän olisi pitänyt muistaa, ainakin kiinalaisen osapuolen, Joseph Stalinin ja Mao Tsetungin ystävyys ja yhteistyö, joka ei aina ollut niin hedelmällistä. Ja heillä oli kuitenkin yhteinen uskonto, kommunismi, ja päämääränä sen maailmanvalloitus.

Pekingissä kaksi diktaattoria ilmoittivat tavoitteekseen myös Naton itälaajentumisen estämisen ja samalla Yhdysvaltojen mahdin vähentämisen. Vaikka ei heitä Nato pelota. Heitä pelottavat arvot, joita voidaan kutsua liberaaleiksi, länsimaiksi tai humanistisiksi. Niitä ovat mm. demokratia, vapaus, tasa-arvo, oikeusvaltioperiaate, vapaa tiedonvälitys ja vähemmistöjen oikeudet. Heitä pelottaa, että nämä arvot saisivat kannatusta heidän naapurimaissaan ja sitä kautta heidän alistamiensa kansojen keskuudessa.

Diktaattorit sopivat, että olympialaisten jälkeen Putin ja Venäjä voivat aloittaa brutaalin sotansa, ryöstöretkensä Ukrainaan, jota Putin ei pidä valtiona eikä ukrainalaisia kansana.

Kiina ja Xi Jinping eivät ole tuominneet Venäjän aloittamaa sotaa, vaan syyttävät siitä nimenomaan Yhdysvaltoja ja Natoa. Kiina on ilmoittanut olevansa puolueeton, neutraali. Miten olla neutraali, kun yksi valtio suorittaa kansanmurhaa, pommittaa toisen valtion kyliä ja kaupunkeja, raiskaa ja tappaa siviilejä?

Kyynisempää asennetta ei voi ajatella, Putin käy sotaansa Kiinan myötämielisellä avustuksella.

Ukraina 24.04.2022.

Vladimir Putin ja Venäjä aloittavat 2000-luvun julmimman teurastuksen. Putin kuvitteli, että hänen ”valiojoukkonsa” marssii hanhenmarssia Kiovaan, ottaa kansalta, joka ei ole kansa, ruusut vastaan vapauttajana ja vaihtaa natsihallituksen yleisvenäläisiin, inhimillisiin kansanpalvelijoihin.

Mutta kansa, joka ei ollut kansa, ja valtio, joka ei ollut valtio, oli päättänyt toisin. Heillä oli toisenlaiset arvot kuin teurastaja Putinilla. Ja heillä oli vuosisataiset kokemukset venäläisestä inhimillisyydestä.

Kun sotaa on käyty lähes kuusi viikkoa, Putinin ”eliittijoukot” ovat vetäytyneet verissä päin ja verisin käsin Kiovan ympäristöstä ja keskittävät tuhovoimansa Etelä- ja Itä-Ukrainaan. Mm. Mariupol on vielä vääräuskoisten natsien hallussa ja tuhansia siviilejä tappamatta.

Butsha 04.04.2022

Tuhotun Butshan kaupungin maanpäällisessä helvetissä kulkee kaksi koditonta koiraa. Toinen virkkaa toiselle: ”Voi noita ihmisiä, niin inhimillistä, tappavat eivätkä edes syö. Meitä ne kutsuvat eläimiksi ja pahoja tekojaan eläimellisiksi. Niin inhimillistä, niin inhimillistä.”

Mutta siinä koira on väärässä, että kysymys olisi inhimillisestä toiminnasta. Sillä barbaarisen tuhon ja julmuuksien jälkeen tulee inhimillisyys; lähimmäisenrakkaus ja auttamisen halu.

Se, mitä koirat näkevät on Putinin venäläistä, venäläiset ovat määrittelemässä 2000-luvun absoluuttista pahaa. Sellaista ei olisi voinut kuvitella tapahtuvan 2020-luvulla, ja sitä tehdään Venäjän ortodoksisen kirkon siunauksella.

Kuitenkin nämä niin sanotut sotilaat ovat joskus syntyneet tähän maailmaan viattomina, tietämättöminä pahuudesta. Se, mikä heistä on tehnyt tunteettomia murhaajia, on totalitaarinen yhteiskunta, valtio, joka on valjastettu yhden maailman julmimman ihmisen ja hänen lakeijoidensa vallan välineeksi. Se on yhteiskunta, jossa kaikki liberaalit arvot on kielletty ja kansa alistettu Putinin koiriksi.

Margaret Thatcher sanoi aikanaan, että Neuvostoliitto on Uganda, jolla on ydinaseita. Jos tänä päivänä sanoisi, että Venäjä on Uganda, jolla on ydinaseita, se olisi hirvittävä loukkaus ugandalaisia kohtaan.

Tänä päivänä Venäjä on Venäjä, jolla on ydinaseet. Valitettavasti.

Aimo Ahti