Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ranskan vaalit kiinnostavat nyt tavallista enemmän – Eurooppa kaipaa yhtenäisyyttä, ei repivyyttä

Ranskan presidentinvaalit kiinnostavat Euroopassa ja maailmalla erityisen paljon. Toki Ranska on eurooppalainen suurvalta, jonka johtajan valinta on ollut aiemminkin isohko uutinen. Nyt vaalien kiinnostus nousee kuitenkin uudelle tasolle Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Vaalien ensimmäisen kierroksen kaksi suosituinta ehdokasta olivat istuva presidentti, keskustaliberaali Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen. Kun ehdokkaiden arvomaailmaa peilaa maailmanpoliittiseen tilanteeseen, eteni toiselle kierrokselle kaksi hyvin erilaista poliitikkoa.

Macron on presidenttinä ollut aktiivinen toimija kansainvälisillä areenoilla. Hän on Euroopan unionin valtiojohtajista näkyvimmässä roolissa, semminkin kun Saksassa liittokansleri Angela Merkel eläköityi. Macron piti tiiviisti yhteyttä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ennen Ukrainan sotaa. Hän ei käynyt keskusteluja pelkällä Ranskan presidentin mandaatilla vaan lännen johtajana.

Macron on kotimaassaan saanut kritiikkiä etäisyydestään ja elitistisyydestään. Ranskassa on myös pantu merkille Macronin voimakas paneutuminen kansainvälisiin kysymyksiin. Vaalien ensimmäisen kierroksen tulos kertoo siitä, että moni äänestäjä katsoo tämän olevan pois oman maan asioiden hoitamisesta.

Marine Le Pen on populistipoliitikko, joka osaa haistaa tilaisuuden. Le Pen kävi kovaa kampanjaa ennen vaalien enimmäistä kierrosta. Kampanjan teemaksi nousi ranskalaisten ostovoiman kaventuminen. Le Pen on luvannut verohelpotuksia ja muita kansaan uppoavia parannuksia.

Le Pen ei näytä tuovan esiin sitä, että Ukrainan sota rassaa rajusti taloutta kaikkialla maailmassa. Verohelpotusten hintalappu ja niiden vaikutusten tasapainottaminen ovatkin isoja kysymyksiä, joiden väistäminen on puhdasta taktiikkaa.

Ennen vaalien toista kierrosta Le Pen joutuu vihdoin vastaamaan myös Venäjä-kytköksiinsä. Hän sai merkittävän määrän vaalirahaa kahdeksan vuotta sitten venäläispankilta. Le Penin johtaman puolueen läheiset suhteet Putinin hallintoon nousevat myös pöydälle. Tuskin Ranskassa Venäjän hirmuteot suurta sympatiaa herättävät. Se lienee yksi valtti Macronin tiellä toiselle kaudelle.