Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mitä on hyvä hoitotyö?

Mitä on hyvä hoitotyö? Se on sekä hoitajan että hoidon kohteen arvostamista.

Myös rahalla on merkitystä hoitotyössä. Se antaa tekijöilleen riittävän toimeentulon ja takaa riittävän henkilöstömäärän. Se ratkaisee myös, onko hoitajalla aikaa hoitaa ihmistä hänen hoidontarpeensa mukaisesti. Vaipanvaihtokierroksella ei ehdi juurikaan pysähtyä miettimään hoidettavan fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista hyvinvointia.

Olipa ihminen sitten vaativassa tehohoidossa tai elämän loppuvaiheen saattohoidossa, hoidontarve tulisi mitoittaa sen mukaan.

Palkka on tärkeä, joskaan ei ainoa tekijä pysyä hoitotyössä. Toimeentulolla on kuitenkin merkitystä jaksamisessa.

Merkitystä on myös sillä, voiko hoitaja vaikuttaa työvuoroihinsa elämäntilanteesta johtuen. Työssä viihtymisen kannalta on merkittävää myös se, että voi kokea olevansa oman työnsä asiantuntija. Asiantuntijan tulee silloin olla mukana työn suunnittelussa ja sen toteuttamisessa.

Yhteistä aikaa pitäisi olla myös hoitotiimille, jossa voisi jakaa työn tuomia haasteita ja onnistumisia. Se olisi vertaistukea parhaimmillaan. Vertaistuki voi pitemmän päälle kuitenkin rasittaa molempia, ja esim. puutteitten eteenpäin vieminen voi olla hankalaa. Työnohjaus antaisi siihen ulkopuolisen näkökulman.

Tärkeää olisi myös voida antaa palautetta nimettömänä. Palautteen koonti ja läpikäyminen yhteisessä palaverissa toisi lisäarvoa koko työyhteisön toimintaan.

Työhyvinvointiin kuuluu myös se, että voi tehdä työnsä hyvin, ja saada sitä kautta arvostusta sekä arvostaa itse itseään työntekijänä.

Mahdetaanko sote-uudistusta toteuttaa ylhäältä alaspäin? Kuullaanko riittävästi ”arjen sankareita”, jotka ovat näiden uudistusten toteuttajia? Kun muutoksia tehdään, pitäisi ei vain kuunnella, vaan oikeasti kuulla asiat.

Vieno Viitakare

Kirjoittaja on erikoissairaanhoitaja ja diakonissa.