Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Paperimiehet sahaavat omaa oksaansa

Kun puuntuonti Venäjältä loppui. Suomi menetti yli 10 % teollisuuden tarvitsemasta raaka-aineesta. Tämä koskee varsinkin Kaakois-Suomen metsäteollisuutta, jossa tuontipuun osuus oli suurin.

Teollisuus ei pysty edes kantohintaa nostamalla kattamaan Venäjän tuontia korvaavaa puumäärää. Vaikka rahalla saisi lisää puuta, sitä ei sitä saada toimitettua Kaakkois-Suomen tehtaille, jonne puutavara on tuotu venäläisellä kalustolla rautateitse, autolla ja Saimaan kanavan kautta.

Ei ole kalustoa eikä koneiden kuljettajia tuomaan puuta riittävästi tehtaille. Lisäksi Itä-Suomessa jo tällä hetkellä ollaan hakkuumahdollisuusien ylärajoilla joten kotimaan lisäpuu olisi tuotava Pohjanmaalta ja Kainuusta.

Koska paperin valmistaminen on tappiollista, kuten voidaan todeta tehtaiden lopettamisista, yritysten ei kannata keskittyä paperiin, vaan tuotteisiin, jotka eivät tuota tappiota.

Voidaan pitää todennäköisenä, että Kaakkois-Suomessa tullaan näkemään lisää paperitehtaiden lopettamisia, koska raaka-aineen puute ja nousevat raaka-aine kustannukset koskevat nimenomaan siellä.

Olisiko paperimiesten syytä alkaa käyttämään omaa järkeä eikä totella kuuliaisina ylempien paperipomojen mielipiteitä, jotka suojelevat omaa arvovaltaansa työntekijöiden kustannuksella. Alkaa tuntua samalta kuin Putinin touhut venäjällä, omaa valtaa suojellaan ja kansa maksaa.

Olisiko pari lisätyötuntia tms. viikossa nykypalkalla parempi vaihtoehto kuin joutua etsimään uutta työpaikkaa, jollaisia paperimiesten palkoilla ei liene paljon tarjolla, ei ainakaan yhtä helpolla työllä ja hyvissä olosuhteissa.

Kari Taskinen, Kouvola