Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kouvolan kiinteistöjen myynti ulkomaalaisille on epäisänmaallista ja typerää

Kouvolan päätöksentekoa ohjaa parviäly eli mennään muiden mukana. Vaikka jyrkänteeltä alas. Kouvolassa yritetään matkia Tamperetta tai Jyväskylää, jotka ovat kuitenkin lähtökohdiltaan ja väestökehitykseltään aivan erilaisia kaupunkeja kuin Kouvola.

Nyt Kouvola aikoo laittaa lihoiksi parhaimmat kiinteistönsä, koulut ja paloasemat, jotta se voisi olla Tampere. Jotta se voisi rahoittaa Sumulaakson pitkän uimahallin ja samaan liikenteelliseen sumppuun jopa 100 miljoonan euron kulttuurikorttelin.

Kiinteistökaupasta on laadittu esisopimus ruotsalaisen sijoitusyhtiö Hemsön kanssa, jota kaupunki kutsuu kumppaniksi. Kumppania kiinnostavat ensisijassa voitot, minkä se esittää muodossa: Rakennamme parempaa yhteiskuntaa läheisillemme.

Varmojen voittojen saamiseksi Hemsö ostaa vain yhteiskunnallisia kiinteistöjä. Tällaisiä kiinteistöjä ovat hoivakiinteistöt ja oppilaitokset sekä pelastuspalvelun, terveydenhuollon ja oikeushallinnon kiinteistöt. Suomeksi sanottuna kuntalaisille välttämättömät kiinteistöt.

Peruspalvelujen kannalta kriittisten kiinteistöjen myynti ulkomaalaisille on epäisänmaallista ja lisäksi se on typerää. Muutama puolue on käytännössä jo myynnin kannalla ja osa esisopimuksen kannalla. Koska kaupungin ydintehtäviin ei kuulemma kuulu kiinteistöjen omistaminen. Ilmeisesti sille kuuluu köyhtyminen ja osakesalkkujen lihottaminen.

Nyt kasvottomat sijoittajat porautuvat yhä syvemmälle yhteiskunnan rakenteisiin ja peruspalveluihin. Näin ne saavat myös suuremman roolin ja vallan. Tätä valtaa tietenkin vähätellään.

Perussuomalaiset vastustivat esisopimusta ja tulevat vastustamaan myös lopullista kauppaan, sillä sijoittaminen ei ole hyväntekeväisyyttä. Kouvolasta tulisi pitkäksi aikaa torppari entisiin kiinteistöihinsä. Vuokra-aikana kaupungin tulisi maksaa Hemsölle takaisin koko myyntihinta ja voitot. Muuten sijoittajan liikeideassa ei ole järkeä. Ja samalla kaupungin kokonaiskustannukset kasvavat.

Koska isäntä myisi talon, pellot ja navetan ja jäisi tämän jälkeen vuokralaisena lehmiä lypsämään? Vain pikaistuksissaan ja juovuksissaan. Millainen yritys myisi tehtaan ja sitoutuisi silti tehdasrakennukseen kymmeniksi vuosiksi? Konkurssia suunnitteleva yritys sen tekisi. Tai Kouvola.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (ps.).

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.