Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vanhusten hoivaketju pitää saada kuntoon – Iäkkäitä kouvolalaisia potilaita makuutetaan väärissä paikoissa

Viime vuoden loppupuolella Kouvolassa keskusteltiin kiivaasti vanhusten hoivaketjun ongelmista. Asian nosti tuolloin esiin Pohjois-Kymen sairaalan Poksin päivystyksessä työskentelevä vastuulääkäri Johannes Kärkkäinen. Hänen mukaansa pitkät jonot ja vanhusten hidas pääsy hoivakoteihin rampauttavat sairaalahoitoa.

Esimerkiksi Poksin vuodeosastolla makaa vanhuksia, jotka odottavat pääsyä Lauttarannan kotiutusyksikköön. Lauttarannassa tehdään huonokuntoisten vanhusten palvelupäätökset. Lauttarantaan ei pääse, koska se on täynnä vanhuksia, jotka jonottavat jo saamaansa tehostetun palveluasumisen paikkaa. Asumisyksiköt ovat täynnä.

Tämän ketjureaktion takia Poks ruuhkautuu, ja pahimmassa tapauksessa sieltä kotiutetaan vanhuksia, jotka eivät enää pysty asumaan kodissaan ilman tukea. Lauttarannassa ei taas päästä järjestämään riittävästi kuntoutusta kotiutuville. Monet hoivaketjun eri vaiheissa olevat potilaat ovat väärässä paikassa.

Aihe nousi Kymenlaakson aluevaalien yhdeksi pääteemaksi. Moni poliitikko oli asiasta huolissaan. Nyt vaaleista on kolme kuukautta, ja toistaiseksi huoli on jäänyt puheen tasolle. Ainakaan ongelmaa ei ole saatu ratkaistua.

Viime viikonloppuna Kärkkäinen kirjoitti aiheesta uudestaan. Hänen mukaansa tilanne on alkuvuodesta tapahtuneen pienen korjausliikkeen jälkeen heikentynyt merkittävästi.

Ongelma koskee nimenomaan Kymenlaakson pohjoisosaa. Kouvolalainen vanhus jonottaa tehostettuun palveluasumiseen keskimäärin 83 päivää. Muualla maakunnassa odotusaika on enimmilläänkin alle puolet. Haminassa ja Miehikkälässä tehostetun palveluasumisen paikan saa saman tien.

Arkijärjellä ongelmaan tuntuisi olevan yksinkertainen ratkaisu: lisätään tehostetun palveluasumisen paikkoja tai tarvittaessa ostetaan niitä lisää yksityiseltä puolelta. Sote-kuntayhtymä Kymsote aikoo kuitenkin tehdä juuri päinvastoin. Kymenlaaksossa vähennetään tämän vuoden aikana 50 tehotetun palveluasumisen paikkaa – muun muassa Kuusankosken Mäkikylän palvelukeskuksesta.

Tavoitteena on karsia kuluja. Niitä tulee kuitenkin myös nykyisistä hoivaketjun pullonkauloista, kun esimerkiksi keskussairaalasta ei päästä siirtämään potilaita Poksin vuodeosastolle.