Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Säästövinkki: lisää kustannuksia

Kouvolan taloussuunnitelmassa asukaskohtainen lainakanta on 4 576 euroa vuonna 2025. Laskennallinen lainanhoitokate kirjataan luvulla 0,7. Vaarallisia lukuja!

Nykyiset luvut ovat siedettävästi 3 194 euroa ja vähemmän siedettävästi 0,9.

Kun tunnusluku on alle 1:n, joudutaan vieraan pääoman hoitoon ottamaan lisälainaa, realisoimaan omaisuutta tai vähentämään rahavaroja. Tolkuttomat korona-avustukset lievittivät tuskaa 2021.

Ikävä kyllä kyyti kylmenee uudestaan. Kun ei keksitä nopeaa buranaa, otetaan käyttöön vanhat lääkkeet.

Kouvola on myynyt ennenkin omaisuuttaan. Ja siinä ohessa on liisattu. Kaupungille tarpeettoman omaisuuden myyminen on tietenkin suotavaa.

Kun kaikkea ei ”ymmärretty” aikanaan liisata, asia halutaan korjata. Into on kova myydä kiinteistöjä sijoitusyhtiölle ja vuokrata samat tilat omaan käyttöön.

Perustelut viestivät luovuudesta. Kiinteistöjen peruskorjausriskit siirtyvät kuulemma sijoittajalle. Eiköhän riskit ajeta sisään sopimuksiin, joten vuokrat ovat sen mukaiset.

Edelleen myyntilistalla on ihan uutta, jopa rakennusvaiheessa olevaa kiinteistömassaa. Tokkopa niihin tarvitaan peruskorjauksia edes 20 vuoden sopimuskauden mittaan.

Yhdeksi hyveeksi on kirjattu, että riski käyttäjämuutosten aiheuttamista tyhjistä kiinteistöistä vuokrasopimuksen päättyessä siirtyisi pois kaupungilta. Ei ole juolahtanut mieleen, että muutos voi olla edessä vaikkapa kymmenessä vuodessa.

Jos vuokrasopimus on 20-vuotinen, maksat kymmenen vuotta tyhjästä. Pitkäaikaiset sopimukset kun näet ovat yhtä sitovia kuin leasingkikkailut.

Sen verran uskallan heittäytyä auguuriksi, että listalle nostetut kaksi koulua pysyvät kouluina. Tokkopa niihin yökerhoa tai kasinoa haaveillaan. Kouvola-talon käyttöä on vaikeampi ennakoida, varsinkin kun koko ajan rummutetaan kulttuurikorttelia. Paloasemat kuuluvat hyvinvointialueelle, mitä suoremmin sen parempi.

Olisi ryhdikästä puhua suoraan julkishallinnollisesta, ”velkasaneerauksesta”. Tosin tässä saneerauksessa Kouvolan rasitukset kasvavat, sillä silmänkääntötemput onnistuvat harvoin. Kiinteistöjen myyntitulo madaltaa lainakantaa, kaunistaa näkyvimpiä tunnuslukuja ja lämmittää hetken. Mutta, mutta…

Arki on armoton. Kiinteistösijoittajat janoavat voittoa. Tuotto-odotukset ovat kovat. Ne ovat niin kovat, että kiinteistökustannukset nousevat vuokrien myötä suuremmiksi kuin kunnan omistuksessa.

Eri mieltäkin ollaan. Tällöin hyväksytään väite, että kiinteistösijoittaminen on hyväntekeväisyyttä, ei liiketoimintaa.

Kustannusten lisääminen on outoa säästämistä.