Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hoitovarmuus on osa huoltovarmuutta

Yhteiskunnan varautuminen terveydenhuoltoalan kriiseihin ja häiriötilanteisiin tuli testattua koronapandemian aikana. Terveydenhuoltoalan ammattilaiset hoitivat oman osuutensa poikkeusoloissa niin, että ihmiset voivat turvallisesti elää elämäänsä ja sairastaa koronaa.

Se vaati terveydenhuoltoalan ammattilaisilta, kuten sairaanhoitajilta ja lähihoitajilta, mm. oman ja läheisten terveydentilan riskeeraamista, jatkuvaa uusien asioiden opettelemista, työaikojen ja -tehtävien muutoksia, vapaiden ja lomapäivien siirtämistä tai peruuntumista jne. Edellä mainituista ja muista työn lisääntyneeseen kuormitukseen liittyvistä haitoista ei maksettu lisää palkkaa.

Tasokkaat ja toimivat terveydenhuoltopalvelut ovat kiinteä osa suomalaista yhteiskuntaa ja hyvä niin, koska niiden varassa kansalaiset, kansantalous, markkinatalous ja yhteiskunnan kriittiset toiminnot erilaisina aikoina pitkälti ovat. Ihmiset, jotka ovat yhteiskunta, tarvitsevat huoltoa, hoitoa ja hoivaa.

Hoitovarmuuden keskiössä on koulutetuille terveydenhuolto- ja hoiva-alan ammattilaisille maksettava riittävä palkka vastuullisesta työstä. Riittävä palkka on arvonannon osoitus, joka huomioi koulutuksen, jatkuvan uudelleen kouluttautumistarpeen, vastuunkannon muiden ihmisten hyvin- ja pahoinvoinnista ja valmiuden kohdata inhimillistä kärsimystä kaikkina vuoden päivinä ja vuorokauden aikoina.

Hoitovarmuudessa on otettava huomioon myös työolosuhteet niin, että vaativaa työtä halutaan tehdä ja jaksetaan tehdä. Tämä tarkoittaa työntekijöitä kunnioittavaa johtamisjärjestelmää, riittäviä resursseja työtaakan kantamiseen, mahdollisuutta tehdä työtä niin hyvin kuin osaa. Omaan työaikaan ja työn tekemiseen täytyy olla mahdollisuudet vaikuttaa, koska myös terveydenhuoltoalalla työskentelevillä ihmisillä on työelämän rinnalla oma elämä.

Lisää palkkaa, ei pakkotyötä ja kunnolliset työolot keskiöön. Muuten suomalaisen yhteiskunnan hoitovarmuus on mennyttä.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.