Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Työnantajien pitää nähdä työntekijän rahallinen arvo heidän työssään

Hoitajien hyvyys korona-aikana oli vailla vertaa. Heille luvattiin yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, kuten sanonta kuuluu. Mutta entäs nyt, kun he haluavat työstään niin sanotusti käyvän hinnan? Ei taida sitten kuitenkaan arvostus työnantajapuolella riittää heidän työpanokselleen vaikeiden aikojen jälkeen.

En ymmärrä ollenkaan tällaista touhua, että esimerkiksi hoitajien työhön, joka mielestäni ylittää kaikki ihmisen sietokynnykset, ei rahaa sitten olekaan kun koronakriisi alkaa olla ohi. Mielestäni hoitajille pitää pystyä maksamaan työstään sellainen palkka, että Norjan ja Ruotsin liksat kalpenevat. Se on ainoa konsti saada heidät pysymään työssään sekä kotimaassaan, ja näin saadaan myös pidettyä kyseinen ala mielenkiintoisena.

UPM oli myös osaltaan nujertamassa hyväksi koettua valtakunnallista sovittelumallia. Onko paperin kysyntä maailmalla niin heikkoa, että myös vuorotyötä tekevät paperimiehet ei enää ansaitse työnantajan mielestä kunnon korvausta heidän työpanoksestaan? Sen verran olen keskustellut useammankin vuorotyötä tekevän paperimiehen kanssa, että sopii mennä kokeilemaan minkälaista työ on vuoroissa ja kun kroppa käy kovilla.

Jussi Pesonen ja kumppanit halusivat romuttaa Suomen työmarkkinoiden sopimusjärjestelmän, sekä olla suunnannäyttäjinä uudelle neuvottelukulttuurille työmarkkinakentällä.

En näe, että työnantaja paikallisesti sopimalla voisi korottaa henkilöstön palkkoja. Paremminkin työnantajalla tällaisella toiminnalla, on selkeä tavoite alentaa työntekijöille maksettavaa korvausta, sekä alistaa työntekijä käskyläisikseen totaalisesti. Näin halutaan palata luokkayhteiskuntaan.

Hyviä esimerkkejä työntekijöiden arvostuksesta kuuluukin tällä hetkellä valtiovallalta, kun hallitus esittää muun muassa puolustusvoimille lisämäärärahaa. Tämä onkin oikea suunta ja näin ollen Suomen turvallisuus taataan, ja annetaan puolustusvoimien henkilökunnalle uskoa tulevaisuuden varalle. Myös poliisille pitää näinä erittäin vaikeina aikoina kohdentaa enemmän rahaa, että poliisi voi ja pystyy enemmän olemaan kansalaisten näkyvillä tavallisessa arjessa.

Kaikesta sellaisesta työstä, jossa ihminen laittaa itsensä sataprosenttisesti likoon muiden kanssaihmisten puolesta ja elämän turvaamiseksi, pitää pysyä maksamaan kelvollinen korvaus. Puheiden pitää olla johdonmukaisia ja rehellisiä työnantajapuolelta.

Upseerit, poliisit, sairaanhoitohenkilökunta ja pelastuspalvelu ovat mielestäni sellaisia ammatteja, joista pitää pystyä maksamaan työn vaatima korvaus ilman lakkoilemista.

Teollisuuden tuotannolla, muun muassa osaltaan juuri paperiteollisuudenkin voitoilla, on Suomi on maksanut kautta aikojen niitäkin velkoja, joita huonoina aikoina valitettavasti joutuu hallitus tekemään. Näin on toimittava, jotta kansalaisilla olisi turvallinen yhteiskunta elää myös tulevaisuudessa.

Ilkka Sarpola, Kuusankoski