Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Utin sotilashelikoptereista apua lääkintäkopteria odotellessa

Onko lääkärihelikopteripalvelulle Kaakkois-Suomessa välitöntä tarvetta? Vai odotetaanko täällä tukikohdan valmistumista Uttiin vuonna 2024?

Jos tarve todetaan akuutiksi, on olemassa keino, jolla onnettomuuksissa loukkaantuneiden lääkäritasoinen ensihoito on järjestettävissä nopeasti. Tarvitaan vain aina ministeriötasolle ulottuva päätös, ja mahdollisesti jopa kannanotto maan poliittiselta johdolta.

Järjestely olisi seuraavanlainen lääkäripalvelun järjestämiseksi Utissa siihen saakka, kunnes FinnHEMSille valmistuu tukikohta vuonna 2024: Utin Jääkärirykmentti järjestää helikopterin ja sille valmiuspäivystyksen lyhentämällä nykyistä virka-apupäivystyksen valmiusaikaa. FinnHEMS järjestää ensihoitoon erikoistuneen lääkärin päivystyksen. Hänen apunaan toimiva sairaanhoitaja voisi tulla joko Puolustusvoimista tai FinnHEMSiltä.

Ruotsissa jo 1960-luvun lopulla alun perin ilmavoimien lentäjien pelastuspäivystys järjestettiin kolmessa eri tukikohdassa pitkin maata. Saman tien päivystys laajennettiin koskemaan myös siviilionnettomuuksia.

Muistetaan myös Utin Helikopterilentueen ansiokas toiminta Estonia-onnettomuudessa. Silloin ruotsalaiset sotilaskopterit olivat paikalla ensin lyhyemmän etäisyyden ja oletettavasti myös lyhyemmän lähtövalmiuden ansiosta.

Reini Valtonen