Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Matkalla sosialismiin

Vappu meni, enkä ikäväkseni huomannut mitään kunnon kannanottoja vappujuhlien pääpuhujilta, enkä edes opiskelijoilta. Siksi on hyvä vähän panna tuulta purjeisiin.

Lakkojahan on taas alkamassa ja laajoja irtisanoutumisiakin suunnitellaan. Lähes kaikki hoitajien palkankorotusvaateita kommentoineet ovat olleet liikuttavan yksimielisiä siitä, että "Sarit" ovat palkkakuopassa, joka tulisi ehdottomasti korjata.

Tähän en halua ottaa kantaa. Jokainen, joka jotakin tekee, on toki palkkansa ansainnut.

Mutta mistä rahat. Hoitajien vaatimusten mukaan ne tulisi ottaa valtiolta. Onkohan kenellekään tullut mieleen, että valtio on organisaatio, jolle me yhteiskuntalaiset olemme siirtäneet oikeuden ja velvollisuuden sairaiden ja vanhusten hoitamisesta ja kansalaisten koulutuksesta.

Mutta eihän valtiolla ole mitään rahaa, josta se vain jakelee pennosia "palkkaharmonisointiin" ym. hienoihin uudistuksiin. Jos jotain rahaa on, sen maksamme kaikki me suomalaiset – Sari sairaanhoitaja mukaan lukien. Jos olemme siihen valmiit, niin eikun siitä vaan. Eihän Suomen kokonaisveroaste ole vielä edes viittäkymmentä (olisiko 42 %).

Jos korotus- ja palkkaharmonisointiin suostutaan, johtaa se auttamatta koko kansantulon uusjakoon. Siis otetaan niiltä kellä on. Koska eihän pienipalkkaisilla ole mistä ottaa.

Nythän tämä on tehtävä, kun meillä vielä on sosialistinen hallitus. Eli lyhyesti sanoen otamme lisäaskeleen kohti orastavaa sosialismia. Siihen varmasti niin sairaanhoitajat kuten opettajatkin ovat valmiit?

Onhan parhaillaankin hyvin nähtävissä mihin kansantulon uusjako johtaa. Halu tehdä työtä ja ponnistella tuottavuuden parantamiseksi auttamatta laskee.

Hoitotyössä ei tietenkään voida varsinaisesti kansantulon kasvattamisesta puhua, vaikka se tärkeää työtä onkin. Huono puoli harmonisoinnissa on se, että se ei suinkaan ole tasa-arvoa lisäävä tekijä, kuten annetaan ymmärtää, vaan päin vastoin. Ahkerat ja osaavat hoitajat katkeroituvat, kun heidän ansaitsemansa lisäansio jaetaan laiskojen ja saamattomien kesken. Klisee "samasta työstä sama palkka" on ihmisten huijaamista.

Vakavampi asia kaiken kaikkiaan on, että kansalaisten annetaan ymmärtää, että korottamalla palkkoja on sairaan- ja vanhustenhoidon ongelmat ratkaistu. Näinhän asia ei ole, eikä tule koskaan olemaan.

"Hyvinvointivaltioissa", kuten Suomi, on tavoitteena ihmisen eliniän kasvattaminen ja työaikojen lyhentäminen. Erilaisten luonnonvastaisten ajatusten hyväksyminen johtaa koko ajan syntyvyyden laskuun, joka taas johtaa jaettavissa olevan tulon pienenemiseen. Näin ollen on itsestään selvää, että sairaanhoidolle asetetut tavoitteet, eivät voi toteutua. Tilanne menee vain kokoajan huonommaksi.

Uskallan tässä asettaa kyseenalaiseksi pyrkimyksen eliniän jatkuvan kasvattamisen järkevyyteen. Eikö olisi paljon parempi sallia luonnonmukaisempi elämästä poistuminen.

Resursseja hyvään vanhusten hoitoon elämän viimeisinä vuosina oli paremmin tarjolla, kun niitä ei tuhlattaisi epätoivoiseen hengissä pitämiseen ajatuksella maksoi mitä maksoi. Eikö meillä jo nykyisellään ole riittävästi vanhuksia, joiden loppuelämästä on tehty täysin iloton, tuskainen ja omaisillekin raskas. Tällä menolla ei ole odotettavissa mitään parempaa tulevaisuudessa.

Lopuksi voin vakuuttaa teille kaikille, että en ole tunteeton, epäeettinen, enkä edes ateisti. Olen hyvää elämää elävä realistinen vanhus, jota kaikenlainen vouhottaminen ja tosiasioiden vääristeleminen harmistuttaa.

Toivon, että edellä kirjoitettu saa edes jonkun vähän ajattelemaan muutakin kuin lakkoilua.

Kesäterveisin:

Ilkka Parvinen, 78, Kouvola