Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Investoi siinä sitten, kun rahat on syöty

Kouvolan ylimittainen investointiohjelma on nostettu perustellusti harkintaan. En käy läpi vähäteltyjä uhkakuvia, jotka olivat tiedossa jo ennen Venäjän aiheuttamaa kansainvälistä kriisiä. Nyt uhkakuvat realisoituvat odotettuakin rajummin.

Kouvolan talous on huteralla pohjalla. Johtuuko kehnosta tulonmuodostuksesta? Katsotaan. Suunnattomat koronatuet antoivat kivasti tekohengitystä erityisesti vuonna 2020. On objektiivista tutkia esimerkkinä vuotta ennen koronaa.

Vuonna 2019 Kouvolan asukaskohtaiset, veropohjaiset tulot olivat 6 216 euroa, koko maan 5 736 ja kiistatta verrokiksi sopivan Joensuun 5 385. Kun eurot suhteuttaa asukaslukuun, huomaamme, että Kouvolan veroperusteiset tulot olivat 68 miljoonaa euroa suuremmat kuin Joensuun tulopohjalla. Kouvolan ahdinko ei selity heikoilla tuloilla.

Mikä mättää? Kouvolan asukaskohtainen toimintakate - puhutaan myös nettomenosta – oli vertailuvuonna 6 371 euroa, valtakunnan 5 520 ja Joensuun 5 037. Asukaslukuun peilaten Kouvolan menot olivat 109 miljoonaa euroa Joensuuta suuremmat. Luulisi hiusten nousevan pystyyn, kenellä on. Mutta ei. Käsiä levitellen talousjohto kerskailee tiukalla menotaloudella ja hienoilla tuloksilla. Lisäksi on syytä huomata, ettei 2019 ole ainoa hurlumhei-vuosi. Sama ralli on soinut koko uuden Kouvolan ajan.

Mielettömät menot ovat johtaneet mielettömän surkeisiin tuloksiin. Investoi siinä sitten, kun rahat on hurviteltu ja (laskennallinen) lainanhoitokate on painunut usein alle 1:n. Tämä merkitsee sitä, että vanhatkin lainat on hoidettava ottamalla uusia tai myymällä omaisuutta. Toki on vuosia, jolloin on kurkotettu parempaan, mutta niin niukasti, että pankissa on pitänyt pyörähtää investointeja hoidettaessa. Todellisesta tasapainosta voidaan vain haaveilla.

Leasing-kikkailu vie vuosikatteen yhä syvempään syöksyyn, sillä laskut maksetaan suoraan tuloslaskelmasta. Omien kiinteistöjen myyminen rahoitusyhtiölle ja kohteiden takaisinvuokraaminen se vasta hurjaa on. Eivät sijoittajat rahaa jaa, he ottavat.

Ainoa ratkaisu järkevien investointien rahoittamiseen on käyttötalousmenojen raju leikkaaminen ja vähemmän tärkeille investoinneille punakynän näyttäminen. Verotuksemme on ollut ja on selvästi keskimääräistä kireämpää. Siltä suunnalta ei pidä lisätuloja haikailla. Eipä pieni varovaisuus haittaisi kohdattaessa uljas sote-uudistus ensi vuoden alussa. Menot vähenevät, mutta vähenevätkö valtionosuudet suhteessa vielä enemmän ajan saatossa?

Lopuksi ajatusleikki: entäpä jos Kouvolan käyttötalousmenot olisivat maan keskiarvoa?

Asko Vatanen

Kouvola