Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Samanaikaiset haut sekoittavat johtajakuvioita

Kymenlaakson hyvinvointialuejohtaja valitaan tämän hetken tiedon mukaan aluevaltuustossa 22. kesäkuuta.

Ensimmäisessä haussa Kymenlaakson hyvinvointialuejohtajan paikkaa havitteli vain viisi hakijaa, ja hakua jatkettiin. Tavoitteena oli saada laajempi ja kirjavampi joukko hakijoita.

Toisessa haussa tuli lisää 11 hakijaa, joista kuusi jatkoi haastatteluihin. Kaikkiaan haastatteluissa oli 11 hakijaa, viisi ensimmäiseltä ja kuusi toiselta hakukierrokselta.

Nyt voi hyvällä syyllä sanoa, että hakijoita on ainakin tarpeeksi.

Tilannetta mutkistaa se, että johtajia haetaan samaan aikaan kaikilla hyvinvointialueilla. Tämä johtaa siihen, että monet hakijat ilmoittautuvat useamman kuin yhden hyvinvointialueen hakuun.

Esimerkiksi Kymenlaakson hyvinvointialuejohtajan paikkaa yhä tavoittelevista Jorma Haapanen, Antero Kiviniemi, Annikki Niiranen, Jouni Sakomaa ja Jan Tollet ovat mukana myös Päijät-Hämeen vastaavassa johtajahaussa.

Kymenlaaksossa jatkohaun syynä oli hakijoiden vähäisyys ensimmäisellä yrityksellä. Päijät-Hämeessä toiselle hakukierrokselle päädyttiin, kun virkaan valittu Marina Erhola lähti johtamaan Pirkanmaan hyvinvointialuetta.

Hyvinvointialuejohtajan virka on vaativa paikka. Kymenlaakson hyvinvointialuejohtajalta odotetaan hakuilmoituksen mukaan vahvaa osaamista talouden, toiminnan ja ihmisten sekä muutoksen johtamisessa.

Toisin sanoen valittavan on hallittava niin oma toimiala kuin osattava taloushallinnon ja rahoituksen kuviot. Lisäksi henkilöstöjohtamisessa ei ole varaa epäonnistua.

Valitsijoiden onkin pohdittava, halutaanko hyvinvointialueen johtoon sote-alan ammattilainen eli esimerkiksi lääkäri vai olisiko viisaampi vaihtoehto hakea johtamisen osaaja. Hyvinvointialueen kaltaisessa suuressa organisaatiossa molemmille taidoille olisi tarvetta.

Tulevien hyvinvointialuejohtajien kovia paineita lievittää ainakin jonkin verran kova palkka. Erilaisten selvitysten mukaan hyvinvointialuejohtajien palkat asettuvat haarukkaan 14 000–18 000 euroa kuukaudessa.