Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tänään valmistuvat tulevaisuudentekijät, joita poikkeusolot ovat totuttaneet epävarmuuteen

Tänään on tuhansien nuorten ja nuorten aikuisten suuri päivä. Lukiot ja ammattiopistot jäävät taakse. On uuden elämänvaiheen aika.

Tulevaisuus on tänään valitettavan utuinen. Yli kaksi vuotta kestänyt pandemia ja helmikuun lopulla alkanut Ukrainan sota ovat muuttaneet maailmaa. Muutokset ovat niin isoja, että kukaan ei pääse niitä pakoon. Korona on tullut jäädäkseen ja sota näyttää jatkuvan. Eletään uudenlaista aikaa, jona parin vuoden takaiset itsestään selvät asiat ovat rusentuneet.

Nyt valmistuneet ovat joutuneet opiskelemaan poikkeuksellisella tavalla. Pandemia on pakottanut etäopiskelemaan. Se on varmasti tuntunut välillä tuskalliselta. Se on kuitenkin myös valmistanut epävarmuuden sietämiseen.

Vaikka tulevaisuus näyttääkin epäselvältä, yksi asia on varma. Maailma kaipaa tulevaisuudentekijöitä sekä uskoa. Uudessa ajassa on myös paljon mahdollisuuksia. Kun vanhoja ovia sulkeutuu, uusia avautuu. Tarvitaan uudenlaisia ajatuksia ja ennakkoluulottomuutta. Siksi koulutuksen merkitys korostuu. Tulevaisuutta rakennetaan monipuolisella osaamisella.

Ylioppilastodistusta painotetaan paljon korkeakouluihin hakemisessa. Tulevaisuus ei kuitenkaan kaadu, vaikkei opiskelupaikka avaudu suoraan. Tämän päivän ylioppilaat kohtaavat opiskeltuaan työelämän, jossa tarvitaan jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä. Asenne ratkaisee lopulta paljon tulevissa opinnoissa ja työelämässä.

Kun korkeakoulujen valintakriteerejä muutettiin ja ylioppilastodistuksesta tuli tärkeä väylä jatkopintoihin, pelättiin lukio-opiskelun muuttuvan hyvin stressaavaksi. Painetta on varmasti tullutkin lisää. Toistaiseksi tämä ei ole näkynyt opintomenestyksessä. Ylioppilaskokeen arvosanoissa ei ole näkynyt muutosta uudistuksen jälkeen.

Tänään on kuitenkin juhlapäivä, jolloin kannattaa iloita opintojen päättymisestä. Taakse jäävät vuodet eivät ole menneet hukkaan. Oma paikka työelämässä löytyy varmasti. Pitää myös muistaa, että elämä on muutakin kuin työtä. Elämäntaidot eivät näy suoraan päästötodistuksissa. Niiden merkitys ei kuitenkaan häviä muuttuneessa maailmassa. Yhdessä eläminen ja tekeminen ovat ratkaisseet asioita menneisyydessä. Niin tapahtuu vastakin.