Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuntien yhtiöt syövät elinvoimaa

Suomen Yrittäjien teettämässä kuntabarometrissä oli yksi vähemmälle jäänyt, mutta huolestuttava tulos. Kymenlaaksossakin 30 prosenttia vastaajista sanoi kuntien kilpailevan yksityisen sektorin kanssa.

Pitkään markkinoilla on ollut muun muassa jo ruoka- ja siivouspalveluja tarjoavia kuntien omistamia yhtiöitä.

Viime vuoden näkyvin keskustelu käytiin mediassa Helsingin kaupungin omistamasta Palmiasta, joka lähti avoimeen kilpailuun ruokapalveluissa yksityisten palveluntuottajien kanssa. Asia ratkesi lopulta, kun Helsinki lopetti Palmian tappion rahoittamisen.

Kuntien luottamushenkiöiden on syytä suhtautua kriittisesti jokaiseen jo olemassa olevaan kunnan omistamaan yritykseen tai uuteen sellaiseen, jota ehdotetaan. Niiden kokonaisvaikutus saattaa olla negatiivinen kunnan elinvoiman kannalta.

Esimerkiksi kunnallinen ruokapalvelu syö asiakkaita yksityisiltä palvelujen tarjoajilta. Yksi kunnallinen ruokapalvelu voi syödä helposti jopa 40 prosenttia yksityisen lounasravintolan asiakkaista.

Kunnallinen yritys vie asiakkaat, ja samalla se vie kannattavuuden yrittäjyydeltä ja työpaikoilta. Näennäinen tehokkuus kuihduttaa elinvoimaa kunnasta, kun verotulot jäävät saamatta.

Kuinka monta työpaikkaa menettää yksityinen siivouspalvelu, kun kunta kilpailee samoilla markkinoilla? Olisiko aidosti kuntien omistamisen tilojen siivous sittenkin yksityisen yrityksen palveluna kunnalle tuottoisampaa?

Oma lukunsa on kuntien omistamien yritysten hankinnat. Niiden tulisi olla samalla lailla läpinäkyviä kuin emokunnan, mutta kukaan ei kontrolloi niitä, vaan yritykset toimivat yhtiöinä villisti.

Kevään aikana Kotkan kaupungin maahanmuuttopalvelujen yhtiöittämistä perusteltiin hyvinvointilautakunnalle epämääräisellä lauseella: ”Lisäksi pyritään säilyttämään maahanmuutto ja kotoutuminen hallittuna Kotkan kaupungin omistamana prosessina kunnan alueella.”

Ikään kuin kaupunki ei kykenisi hallitsemaan palvelua, mikäli se ulkoistetaan kilpailutuksella yksityisille toimijoille. Lause sisältää myös huolestuttavan piirteen kaupungin kaikista hankinnoista. Onko se tie hallitsemattomaan tilaan, jos töitä ei hoida kaupungin virkamiehet tai kaupungin kokonaan omistama yhtiö?

On huolestuttavaa, jos kuntien omistamat yritykset syövät elinvoimaa kuihduttamalla verotuloja ja työpaikkoja. Aidosti toivon kuntien johtavien virkamiesten laskevan elinvoimanäkökulmasta kunnallisten yritysten todellisen hyödyn suhteessa palvelujen kilpailuttamisen yksityisellä sektorilla. Tästä on erittäin onnistunut esimerkki vaikkapa Pyhtäällä sosiaali- ja terveystoimen ulkoistuksessa.

Luottamushenkilöt kunnissa ja aluehallinnossa, olkaa tarkkoina ja järkeviä, jos hyvinvointialueen organisaatioon ehdotetaan omia yhtiöitä. Huomatkaa, että perustettu yhtiö voi syödä juuri oman kuntanne elinvoimaa.

Hannu Lehtinen

Puheenjohtaja, Kymen Yrittäjät ry